Strpljenje je vrlina

Strpljenje je tolerancija na neki pritisak ili dešavanje koje može biti neprijatno ili dugo. Takođe, to je odsustvo oštrog reagovanja na neprihvatljivo ponašanje nekog pojedinca ili neugodne situacije.

Strpljenje je veština koju bi trebalo savladati koliko god okolnosti bile teške. Kada je neko strpljiv, on toleriše pritisak ili čekanje i ne ulazi u paniku. Kontroliše emocije i smireno se suočava sa teškim situacijama.

Danas, kada živimo brzo i možemo sve odmah da probamo, postavlja se pitanje “Da li je potrebno biti strpljiv?”

Ukoliko imamo više ciljeve, želimo dugoročnu dobit, bolje odnose sa drugima i veće zadovoljstvo samim sobom, odgovor je – Da, potrebno je biti strpljiv.

Razvijanje strpljenja donosi koristi na duge staze

Uživanje u ostvarenju cilja

Put ka cilju nikada nije lak. Postavite jasan cilj, motivišite sebe i budite strpljivi. Ništa ne dolazi preko noći.

Trud, zalaganje i strpljenje se uvek isplate na kraju. Put nije lak, usponi i padovi su prisutni, ali ubiranje plodova od postignutog cilja daje dugoročno zadovoljstvo.

„Strpljenje je gorko, ali mu je voće slatko.“  – Aristotel

Donošenje bolje odluke

Strpljiva osoba je spremna da svoje vreme utroši na pravilno procenjivanje situacija, okolnosti i mogućnosti. Sagledava širu sliku i postavlja razloge za i protiv.

Takvim pristupom se smanjuje šansa za pravljenje velikih grešaka, koje su uglavnom posledica ishitrenih odluka.

Manji nivo stresa, veća sreća

Strpljenje gradi osobu koja je manje nervozna i ljuta. Strpljenjem možemo kontrolisati emocije i bolje se suočavati sa poteškoćama, što dugoročno gradi srećnu i zdravu osobu.

Poštovanje procesa rada i rasta

Sve što je vredno i lepo, zahteva vreme i trud.

Plan, rast, procena i strpljenje zahtevaju vreme, a kao posledicu donose uspeh i lično zadovoljstvo.

Razvijanje sposobnosti za rezonovanje i empatiju

Strpljivim osobama treba vreme za rezonovanje situacija sa kojima se susreću na bilo kom polju. Sposobnost za sagledavanje svake situacije iz više uglova, gradi osobu koja je strpljivija i saosećajnija za druge ljude.

To dovodi do boljih odnosa sa partnerom, porodicom, prijateljima, kolegama i ostalim pojedincima na životnom putu.

Činjenica je da je danas teško biti strpljiv, jer sve ide bržim tokom i napreduje velikom brzinom. Danas možemo da dobijemo, potrošimo i iskusimo gotovo sve što poželimo, odmah.

Zavisni smo od brze komunikacije, i još brže dobiti. Sve to ima svoje dobre strane, ali činjenica je loša – brzo gubimo strpljenje.

Zapamtimo izreku: „Strpljenje je moć. Strpljenje nije odsustvo akcije. Čeka pravi trenutak da deluje, za prave principe i na pravi način.“ – Fulton J. Sheen

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x