Šta su to pektini?
- 09.07.2022
- MyLife
- 1 recenzije
Pektini su jedna od najkorisnijh materija za čovekov
organizam. U pitanju je vrsta rastvorljivih vlakana, nalaze se u voću i povrću. U
prisustvu tečnosti, prilikom zagrevanja pektini se pretvaraju u gel. Takođe,
ova vlakna, nakon što ih pojedemo, pretvaraju se u gel u našem digestivnom
traktu i pružaju brojne zdravstvene koristi.
Uticaj pektina na zdravlje
Konzumiranjem pektina možemo poboljšati različita zdravstvena
stanja.
- Neka
istraživanja su pokazala da pektin može pomoći u smanjenju upala i
oštećenja ćelija koje dalje mogu prouzrokovati rak debelog creva, što
znači da pektin može uticati na smanjenje rizika od razvoja raka debelog
creva.
- Određena
istraživanja su pokazala da pektin može poboljšati nivo masti i smanjiti
nivo šećera u krvi. Kao i kod predhodne konstatacije, potrebno je
sprovesti još istraživanja.
- Pektin
pomaže kod gastrointestinalnih problema, odnosno na mnogo načina pomaže u
varenju. Rastvorljiva vlakna su probiotik. Takođe, ona se pretvaraju u gel
u prisustvu vode u digestivnom traktu što omekšava stolicu i sprečava
zatvor.
- Pektin
može pomoći u regulisanju telesne težine. Studije su pokazale da
konzumiranjem vlakana organizam brže oseti sitost, a pošto hrana sa
visokim sadržajem vlakana ima manje kalorije od hrane sa malo vlakana, to
smanjuje rizik od gojaznosti.
Namirnice bogate pektinom
Najviše pektina se nalazi u jabukama, dunjama, ribizlama,
citrusima, kajsijama, breskvama i bundevama.
Prvenstveno, razne vrste pektina koriste se u proizvodnji
hrane i domaćoj kuhinji kao sredstvo za zgrušavanje. Dodaje se u proizvodnji
mnogih namirnica – džem, žele, marmelada, smese za punjenje bombona, kremovi za
torte i slično. Zapravo, osnovna upotreba pektina je vezana za njegovu
sposobnost da se želira.
Takođe, pektin je odličan sastojak u proizvodnji mnogih
soseva, majoneza, nekih vrsta margarina i kečapa.
Pektin ima sposobnost da povezuje molekule i da zadržava
velike količine vode, pa se zato upotrebljava i u proizvodnji sladoleda,
kiselih mlečnih proizvoda i nekih vrsta sireva.
Za kućnu upotrebu, pektin se može nabaviti u obliku
svetlosmeđeg ili belog praha ili bezbojne tečnosti. Takođe, koristi se kao
suplement rastvorljivih vlakana, pa se može kupiti i u obliku kapsula.
Kako bi ste uključili pektin u svakodnevnu ishranu, možete
jesti namirnice koje ga sadrže, a gotovo sve vrste povrća i voća sadrže bar
malo pektina.
Međutim, ukoliko se odlučite za džem, iako se pravi od
pektina, ne bi trebalo da konzumirate velike količine, jer osim vlakana sadrže
mnogo šećera i kalorija. Bolji izbor jesu namirnice koje sadrže pektin i male
količine šećera, još bolje bez šećera. Ali i to u preporučenim količinama.
Pektin možete unositi i kao suplement u kapsulama koji se
najčešće pravi od kore citrusa ili jabuka.
Recenzije (1)
Tagovi: pektini, džem, zdravlje