Šta je UX?Dizajn korisničkog iskustva (User Experience - UX) je proces koji timovi za dizajn koriste za stvaranje proizvoda koji korisnicima pružaju smislena i relevantna iskustva. To uključuje dizajn celokupnog procesa sticanja i integrisanja proizvoda, uključujući aspekte brendiranja, dizajna, upotrebljivosti i funkcije.


Ono što rade UX dizajneri ide dalje od UI dizajna

"User Experience" (Dizajn korisničkog iskustva) često se koristi naizmenično sa terminima kao što su "User interface" (Dizajn korisničkog interfejsa) i "Usability" (Upotrebljivost). Međutim, dok su upotrebljivost i dizajn korisničkog interfejsa (UI) važni aspekti UX dizajna, oni su njegovi podskupovi - UX dizajn, takođe, pokriva širok spektar drugih oblasti. UX dizajner se bavi celokupnim procesom sticanja i integrisanja proizvoda, uključujući aspekte brendiranja, dizajna, upotrebljivosti i funkcije. To je priča koja počinje pre nego što uređaj uopšte bude u rukama korisnika."Nijedan proizvod nije ostrvo. Proizvod je više od proizvoda. To je kohezivni, integrisani skup iskustava. Razmislite o svim fazama proizvoda ili usluge - od početnih namera do konačnih razmišljanja, od prve upotrebe do pomoći, servisa i održavanja. Neka svi zajedno rade besprekorno."

- Don Norman, izumitelj izraza "Korisničko iskustvo"


Proizvodi koji pružaju veliko korisničko iskustvo (npr. IPhone) dizajnirani su tako da imaju u vidu ne samo potrošnju ili upotrebu proizvoda, već i čitav proces sticanja, posedovanja, pa čak i rešavanja problema. Slično tome, UX dizajneri se ne fokusiraju samo na stvaranje proizvoda koji su upotrebljivi; koncentrišemo se i na druge aspekte korisničkog iskustva, poput zadovoljstva, efikasnosti i zabave. Zbog toga ne postoji jedinstvena definicija dobrog korisničkog iskustva. Umesto toga, dobro korisničko iskustvo je ono koje zadovoljava potrebe određenog korisnika u određenom kontekstu u kojem on ili ona koristi proizvod.


UX dizajneri razmatraju zašto, šta i kako koristiti proizvod

Kao UX dizajner, trebali biste razmotriti zašto, šta i kako koristiti proizvod. "Zašto" uključuje motivaciju korisnika za usvajanje proizvoda, bilo da se oni odnose na zadatak koji žele da izvrše sa njim ili na vrednosti i stavove koje korisnici povezuju sa vlasništvom i upotrebom proizvoda. "Šta" se odnosi na stvari koje ljudi mogu učiniti sa proizvodom - njegove funkcionalnosti. Konačno, "Kako" se odnosi na dizajn funkcionalnosti, na pristupačan i estetski prijatan način. UX dizajneri počinju sa "Zašto" pre nego što odrede "Šta", a zatim, konačno, "Kako" da bi kreirali proizvode sa kojima korisnici mogu stvoriti smislena iskustva. U dizajnu softvera, moraćete da obezbedite da supstanca proizvoda dolazi kroz postojeći uređaj i nudi neprimetno, fluidno iskustvo.


UX dizajn je usredsređen na korisnika

Budući da UX dizajn obuhvata celokupno putovanje korisnika, to je multidisciplinarno polje - UX dizajneri potiču iz različitih sredina kao što su vizuelni dizajn, programiranje, psihologija i dizajn interakcija.

Tipični zadaci UX dizajnera se razlikuju, ali često uključuju istraživanje korisnika, dizajniranje žičanih okvira i interaktivnih prototipova, kao i ispitivanje dizajna. Ovi zadaci mogu se uveliko razlikovati od organizacije do organizacije, ali uvek zahtevaju od dizajnera da budu zagovornici korisnika i da potrebe korisnika budu u središtu svih napora u dizajniranju i razvoju. To je, takođe, razlog zašto većina UX dizajnera radi u nekom obliku korisničkog procesa usmerenog na rad i nastavlja da usmerava svoje najbolje informisane napore dok ne reše optimalno sve relevantne probleme i potrebe korisnika.
Dizajn usmeren na korisnika je iterativni proces u kojem razumevanje korisnika i njihovog konteksta uzimate kao polaznu tačku za ceo dizajn i razvoj.


https://restop.rs/blog/Recenzije (0)

Napišite recenziju

:
               

Tagovi: ux, korisničko-iskustvo, proizvod


Prijava za Newsletter

Prijavite se za newsletter i pratite omiljene teme.

Vaše ime

E-mail adresa

Hvala Vam na prijavi za Newsletter.
Već ste prijavljeni za newsletter.