Sočivo
- 30.12.2022
- MyLife
- 0 recenzije
Sočivo
je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki, poreklom sa Bliskog istoka.
Sočivo
je namirnica koja varira po bojama. Najčešće vrste sočiva su:
Beluga – sitno crno sočivo koje
liči na kavijar. Dobra je za tople salate.
Crvena
i žuta –
sočiva koje se brzo kuvaju i imaju sladak ukus.
Zelena – sočiva koja variraju po
veličini.
Braon – najčešći tip sočiva,
imaju zemljani ukus i odlični su u čorbama i supama.
Nutritivne vrednosti jedne šolje sočiva:
Brojke mogu da variraju od vrste do vrste, ali u proseku iznose:
Kalorije |
230 |
Ugljeni
hidrati |
39,9
g |
Masti |
0,8 g |
Proteini |
17,9 g |
Vlakna |
15,6 g |
Kalorije
Koliko sočivo ima
kalorija?
Sočivo je kalorična
namirnica, jer na 100g ima čak 350 kalorija. Najveći procenat čine ugljeni
hidrati, nešto manje proteini, dok voda čini 8%, a masti 1% od ukupnih kalorija
sočiva.
Ugljeni hidrati
Koliko sočivo ima ugljenih
hidrata?
Sočivo je hrana bogata
ugljenim hidratima. U sastav ugljenih hidrata u sočivu ulaze skrob, vlakna i
probiotici.
Proteini
Koliko sočivo ima
proteina?
Sočivo ima dobar procenat proteina. Kuvanjem sočiva gubi se određen procenat proteina, ali njihov sastav ostaje isti.
Masti
Koliko sočivo ima masti?
Jedna šolja sočiva ima
manje od 1g masti. Od toga, deo su zasićene masti, a ostatak pripada
mononezasićenim i polinezasićenim mastima.
Vlakna
Koliko sočiva ima vlakana?
Sočivo ima lep procenat
vlakana. Većina vlakana je nerastvorljiva i podstiče dobro varenje i veći broj
zdravih bakterija u crevima.
Vitamini i minerali
Sočivo je izvor vitamina
B6, magnezijuma, fosfora, kalijuma, gvožđa, cinka, bakra, niacina, tiamina,
folata, pantotenske kiseline i mangana.
Benefiti sočiva po zdravlje
Sočivo
podstiče probavu
Nerastvorljiva
vlakna iz sočiva podstiču probavu, dobar metabolizam i povećanje zdravih
bakterija u crevima.
Sočivo
snižava holesterol
Nutrijenti
iz sočiva učestvuju u snižavanju nagomilanog holesterola u krvi.
Sočivo
reguliše nivo šećera u krvi
Prisustvo
vlakana i određenih vitamina i minerala pozitivno utiče na glukozu i reguliše
nivo šećera u krvi.
Sočivo
je prevencija pojavi anemije
Gvožđe
koje se nalazi u sočivu sprečava razvoj anemije.
Kako se sočivo konzumira?
Sočivo
se jede kuvano, kao dodatak, najčešće, mesu i ribi. Bez obzira na vrstu sočiva,
ova namirnica se kuva lako i brzo. 25-30 minuta je dovoljno da se sočivo skuva
u vodi. Ono treba da bude meko i prijatno za jelo.
Koristite
ga kao zamenu za hleb, krompir ili testeninu.
Zaključak
Sočivo
·
srednje kalorična namirnica
·
bogato je proteinima i ugljenim hidratima
·
sadrži vlakna dobra za proces varenja
·
ima dosta dobrih nutrijenata
·
podstiče probavu
·
snižava holesterol
·
reguliše nivo šećera u krvi
·
služi kao prevencija anemiji
·
odlična je zamena za hleb, krompir i testeninu
Recenzije (0)
Tagovi: sočivo, vitamini, minerali, zdrav-stil, hrana