Šargarepa
- 22.12.2022
- MyLife
- 0 recenzije
Šargarepa, poznata i kao mrkva, je korenasto povrće
narandžaste boje.
Šargarepa je savršena grickalica, prepuna hranljivih materija, kao što su vitamin A, K i kalijum. Iako šargarepa spada u korenasto povrće, ona nema mnogo ugljenih hidrata. Najčešće se dodaje u salate, čorbe, supe, gulaše i priloge.
Nutritivne vrednosti jedne prosečne šargarepe (61g):
Kalorije |
25 |
Ugljeni
hidrati |
6
g |
Šećeri |
2,9 g |
Masti |
0
g |
Proteini |
0,5 g |
Vlakna |
1,5 g |
Vitamin
A |
509 mg |
Natrijum |
42
mg |
Kalorije
Koliko šargarepa
ima kalorija?
Jedna šargarepa ima
samo 25 kalorija što je za razliku od drugog korenastog povrća, poput krompira,
niskokalorično. 86% kalorija čine ugljeni hidrati, 9% proteini, 5% masti.
Ugljeni hidrati
Koliko šargarepa
ima ugljenih hidrata?
Jedna šargarepa od
60g sadrži 6g ugljenih hidrata. U to ulazi oko 2g vlakana i oko 3g zdravih
šećera.
Proteini
Koliko šargarepa
ima proteina?
Šargarepa nije posebno
bogata proteinima. Jedna šargarepa ima samo 0,5g proteina. Međutim, šargarepa
se obično konzumira kao dodatak jelima ili salatama, tako da uz šargarepu možete
konzumirati namirnice bogate proteinima poput mesa, ribe ili jaja.
Masti
Koliko šargarepa
ima masti?
Šargarepa ima
minimalno masti, odnosno jedna šargarepa ima gotovo 0 masti, što je odlična
činjenica za one koji izbegavaju unos masti.
Vlakna
Koliko šargarepa
ima vlakana?
Šargarepa sadrži
oko 80% vode i puno vlakana. Vlakna u šargarepi su rastvorljiva i nerastvorljiva.
Rastvorljiva vlakna utiču na sporije varenje skroba i glukoze, pa na taj način
regulišu nivo šećera. Nerastvorljiva vlakna, poput celuloze, pomažu probavi da
dobro funkcioniše.
Vitamini i
minerali
Šargarepa je
savršen izvor vitamina A (posebno beta-karotena) koji je zaslužan za
narandžastu boju. Takođe, šargarepa ima kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor,
folat i vitamin E i K.
Benefiti šargarepe po zdravlje
Šargarepa utiče na vid
Verovatno ste puno puta čuli “Jedi šargarepu dobra je za vid”.
To je apsolutno tačno. Vitamin A u šargarepi utiče pozitivno na vid i štiti od
katarakte.
Šargarepa štiti jetru
Šargarepa štiti jetru od toksina, a pomoću vitamina A
učestvuje u izbacivanju otrova iz organizma i utiče na smanjenje masnih naslaga
u jetri.
Šargarepa za bolje varenje
Šargarepa sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana koji
utiču na pravilan rad organa za varenje. Ubacivanjem šargarepe u svakodnevnu ishranu
možete sprečiti nadutost i zatvor.
Reguliše visok krvni pritisak
Grupa vitamina B prisutna u šargarepi reguliše cirkulaciju
krvi i tako obezbeđuje srcu i plućima pravilan rad. Takođe, smanjuje visok
krvni pritisak i rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.
Kako se šargarepa konzumira?
Šargarepu je najbolje grickati sirovu, međutim, kuvanjem
šargarepe povećava se broj karatenoida. Šargarepu uvek treba kuvati celu, jer
isečena šargarepa dosta dobrih nutrijenata ostavlja u vodi u kojoj se kuva.
Međutim, kuvana šargarepa ima veći glikemijski indeks, što
nije pogodno za dijabetičare i one koji paze na unos šećera. Kratko kuvanje na
pari neće mnogo povećati glikemijski indeks, a sačuvaće potrebne nutijente.
Zaključak:
Šargarepa:
·
predstavlja zdrav izvor ugljenih hidrata i
vlakana
·
ima malo masti, proteina i natrijuma
·
bogata je vitaminima i mineralima
·
čuva vid
·
štiti jetru
·
podstiče bolje varenje
·
reguliše visok krvni pritisak i cirkulaciju
·
ima prednosti i sveža i kuvana
·
dodaje se u veliki broj jela
Recenzije (0)
Tagovi: šargarepa, povrće, zdrav-stil, vitamini, minerali, hrana