Razlika između Shared i Cloud hosting rešenja

Navikli smo da reč „Cloud“ sretnemo uz skoro svaki tehnološki pojam. Pojedinci koji se bave tehnologijom će uglavnom znati nešto više od osnova i principa Clouda, međutim i vrsni stručnjaci će Vam potvrditi da se sama svrha Cloud-a razlikuje sa različitim vidovima njegove primene.

Ukratko rečeno, jedna od glavih razlika između Cloud hostinga i Shared hostinga je u broju servera koji ulaze u proces deljenja Vašeg materijala/web sajta.

Benefiti i detalji Cloud hostinga


U temelju ove vrste hostinga bi svakako bila Cloud komponenta. Kao kod Cloud računarstva, Cloud hosting je svoj naziv dobio zbog toga što svoj rad pokreće i, u najvećoj meri odvija, preko Cloud-a. Cloud je zapravo jedan dimanični skup raspoređenih resursa, kroz veliku mrežu fizičkih komponenti, umesto fiksnog skupa hardvera.

Cloud hosting je, u teoriji, beskonačno sklabilan zbog toga što omogućava neograničenom broju računara da efikasno radi kao jedan sistem. Korišćenjem virtualizacije, multiplifizički serveri su spojeni zajedno i prezentovani web sajtu ili aplikaciji kao jedan uređaj.

Pogodnosti Cloud hostinga oslikavaju i mnoge druge benefite koje Cloud servisi pružaju, kao što su poboljšana pouzdanost, veće performanse, skalabilnost na zahtev. Sve od ovoga je posebno pogodno web sajtovima koji pokreću velike projekte ili ih zadesi neočekivani viralni video koji za sobom donese jato novih korisnika na sajt u nekoliko minuta. U takvim trenucima reguralni hosting može „pući“ preplavljen naglim zahtevima, dok sa Cloud hostingom, resursi web sajta mogu automatski da povećaju svoj kapacitet (skalabilnost) i odgovore na sve zahteve. Ovo znači da Vaš sajt uvek očekuje neočekivano.

Ovakav način umrežavanja rada kompjutera pokazuje svoje pogodnosti i kada dođe do kvara na nekom od računara. U situaciji kada je Vaš web sajt hostovan na više različitih servera, kvar na jednom serveru neće dovesti do pada Vašeg sajta. Svaki zastoj koji je nastao na oborenom serveru, automatski pokupe drugi server i u Cloud-u. Ako se neki od servera muče, automatski se u mrežu uključuju dodatni serveri kako bi se rad iznivelisao. Cloud hosting je osmišljen tako da pruži zagarantovani nivo usluge koji je potreban Vašem web sajtu.

Benefiti i detalji Shared hostinga


Shared hosting sa druge strane, predstavlja ekonomični vid hostinga, gde svaki klijent kosristi jednaki udeo hosting servera, odnosno jedan isti fizički hardver servera. Ovakav vid hostinga je uvek jeftiniji, jer provajder koristi samo jedan server da „ugosti“ više klijenata, ali se ovo odražava i na performanse sajta. Manje zahtevni sajtovi, personalni blogovi i slično, neće imati problema sa ovakvim hostingom, ali sajtovi koji imaju veliku posećenost, kao i bitni poslovni sajtovi se ne mogu uvek oslanjati na garantovani nivo performasi koje Shared hosting pruža.

Imate vremena da se odlučite

Na pitanje koji hosting je bolji, morali bismo da znamo pre svega kakve su potrebe sajta. Razlike između Cloud i Shared hostinga su očigledne, ali obe vrste hostinga imaju svojih par minuta slave u određenim situacijama.

Uzevši u obzir veći kapacitet hostinga kod Cloud opcije, nije čudo što je ovo jedan od najpopularnijih vidova hostinga. Ono što je bitno napomenuti jeste da ovakav vid pogodnosti uvek dolazi uz cenu koja je veća od cene Shared hostinga.

S tim u vezi, ukoliko imate u planu da svoje online prisustvo vremenom povećavate i iskoristite prednosti Cloud hostinga, onda cena ne bi trebalo da Vas sputava u tome. U svim organizacijama gde se pouzdanost i skalabilnost očekuje od web sajta, Cloud hosting je de facto standard.

U suprotnom, ukoliko ste tek početnik i tražite opciju da pokrenete svoj web sajt, u tom slučaju će Shared hosting odraditi svoju stvar, kao jeftina, ali ipak efikasna opcija. Online zajednice u kojima je web protok korisnika mali, a online prodaja nije od velike važnosti, pristupačna cena Shared hostinga je sve što je potrebno.

https://restop.rs/blog/

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x