Planinarenje – lepota slobode

„Šetnja prirodom vraća dušu kući.“ – Andy Rooney

Sama pomisao na planinarenje ukazuje na nešto veoma teško, što dalje vodi ka strahu, odbijanju i odustajanju kod većine, koja nije imala priliku da se upusti u ovaj tip avanture.

Međutim, planinarenje predstavlja nešto potpuno drugačije. U pitanju je unapred planirano i dobro organizovano kretanje planinarskim stazama, obeleženim kao dobar put za pešačenje. Da bi neko bio planinar potrebna mu je kondicija, volja i ljubav da bi došao do vrha.

Upornost, izdržljivost i hrabrost zavise samo od nas. U planinarenju se ne takmičiš sa drugima, već pobeđuješ sebe.

Kada jednom zakoračite u ovu avanturu, nikada više nećete prestati.

„Ako možete pronaći put bez prepreka, on verovatno ne vodi nikuda.“ – Frank A. Clark

Planinarenje donosi mnoge benefite

Boravak u prirodi donosi velike koristi po sam organizam i zdravlje. Redovno pešačenje po prirodi, za koju god turu da se odlučite, doneće mnoge benefite u raznim sferama Vašeg života. Neke od najbitnih koristi su:

Zdravlje

Planinarenje utiče na poboljšanje psihofizičkog zdravlja. Čist vazduh hrani pluća, dok pešačenje utiče na vitalnost, dobar fizički izgled, kao i na kondiciju.

Ovo predstavlja zdravu rekreaciju u slobodne vreme, koja Vam može vratiti izgubljenu energiju tokom naporne radne nedelje.

Jačanje psihičke snage

Prevazilaženjem sopstvenih granica, možete dokazati sebi koliko ste jaka ličnost i da možete uraditi sve što poželite bez ikakvih granica. To će se kasnije pozitivno odraziti na ostatak Vašeg života.

Upoznavanje različitih predela

Na ovakvim turama upoznajete mesta za koja verovatno niste čuli, ili pak niste planirali da ih posetite. Ovde osećate energiju svake planine i upoznajete najlepše i najmističnije predele. Sve to posmatrate iz potpunog drugačijeg ugla na samom vrhu.

Razvijanje snalažljivosti

Na planinarenju se učite snalaženju za opstanak u prirodi.

Zaključujete koje su to prednosti grupe

Okupljeni ste oko zajedničkog cilja, razumete se, razmenjujete iskustva, učite jedni od drugih i družite se. Kada neko poklekne, drugi mu daje potrebnu snagu da nastavi. Zajedničkim snagama uspevate da pobedite svaku prepreku.

Sam pojedinac postaje jači kada se uklopi u grupu.

Postoje lakše i teže planinarske akcije, pa tako svako može izabrati ono što mu najviše odgovara u skladu sa mogućnostima, željama i kondicijom.

Laka akcija/izlet

Početnici obično biraju ovu vrstu akcije, jer još uvek ne poznaju dovoljno svoju kondiciju. Izleti su lagana pešačenja, gde svako može da se zabavi i druži, dok upoznaje zanimljive staze, mesta i prirodu sa kojom se ranije verovatno nije susreo.

Na ovim pešačenjima niko nije izložen opasnosti i vreme trajanja takve ture jeste maksimalno 4 sata.

Srednje akcije

Ova akcija podrazumeva pešačenje duže od 4 sata, kao i veću kondiciju. U pitanju su planine do 3000 metara, a staze mogu biti strme i stenovite.

Teške akcije/ekspedicije

Ovo podrazumeva uspone na planine preko 3000 metara. Zahteva dobru kondiciju, upoznavanje sa stazom na koju će se ići, kao i jaku volju.

Zbog razređenog vazduha, na ovakvim turama može doći do osećaja pritiska u ušima. Međutim, to ne predstavlja ništa opasno, već prilagođavanje novim i otežanim uslovima.

Hiking i Trekking

Hiking i trekking podrazumevaju pešačenje u prirodi, fizičku aktivnost (uglavnom napornu) i neophodnu opremu. Međutim, ove dve vrste pešačenja se razlikuju.

Hiking podrazumeva pešačenje uređenim planinarskim stazama i po poznatim predelima. To su jednodnevne ili vikend ture.

Trekking predstavlja višednevna pešačenja po planinskim predelima. Zahteva dodatnu opremu, jer se dnevno prelaze veće distance zbog dužeg perioda koji se provodi na planini.

„Neka vaše staze budu iskrivljene, krivudave, usamljene, opasne, što vodi do najneverovatnijeg pogleda. Neka se vaše planine uzdižu u oblake i iznad njih. “ – Edward Abbey

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x