Peršun

Peršun je omiljeni restoranski ukras koji ima osvežavajući ukus i slaže se uz mnoga jela poput supa, omleta, čorbica i slično.

Peršun je svetlo zelena biljka, koja se uzgaja u mnogim državama sveta. Postoje dve vrste peršuna – sa ravnim i uvijenim listom. Peršun sa ravnim listom, poznat kao italijanski peršun, najbolji je peršun za kuvanje. Najčešće se korsti u supama, čorbama i sosevima.

Peršun sa uvijenim listom se koristi kao ukras zbog lepog izgleda. Najbolji je kao ukras za omlet, pirinač i povrće.

Nutritivne vrednosti za supenu kašiku peršuna:


Kalorije1,4
Ugljeni hidrati0,241 g
Masti0 g
Proteini0,113 g
Vlakna1,125 g
Natrijum2,13 mg

Benefiti peršuna po zdravlje


Peršun je dobar za vid

Sok od peršuna, zajedno sa šargarepom i celerom, pomaže za očna oboljenja i očuvanje vida.

Peršun reguliše nivo šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da peršun reguliše nivo šećera u krvi i dobar je za one koji se bore sa insulinskom rezistencijom i dijabetesom.

Peršun daje svežinu dahu

Ukoliko žvaćete peršun i lavandu, možete ukloniti loš zadah.

Kako se konzumira peršun?


Peršun se koristi kao začin u mnogim slanim jelima. Takođe, dobar je za dekoraciju.

Zaključak:

Peršun

  • omiljeni restoranski ukras
  • uklapa se u mnogim jelima
  • popularan začin u mnogim domovima
  • čuva vid
  • reguliše nivo šećera u krvi
  • daje svežinu dahu
  • lako se nabavlja i dostupan je tokom cele godine
Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x