Orašasti plodovi, još poznati i kao koštunjavo voće, su prosti plodovi. Smatraju se nutritivno bogatom hranom, a svi orašasti plodovi sadrže različite količine masti, vitamina i minerala.
Orašasti plodovi pre svega sadrže vlakna, zatim proteine i mikronutrijente. Odličan su izvor antioksidanata i veoma su bogati vitaminima i mineralima. Neki plodovi sadrže i fitosterole koji imaju pozitivan efekat na naš organizam, posebno na holesterol.
Koštunjavo voće ima moćna anti-upalna dejstva. Sadrže masti i masne kiseline koje su veoma bitne za funkcionisanje našeg organizma, posebno za zaštitu srca i krvnih sudova.
Kada se pogleda šira slika, možemo da zaključimo da se u jednoj šaci orašastih plodova nalazi mnogo korisnih sastojaka koji se teško nalaze u drugim namirnicama, a uz to su prirodni i neprerađeni.
Međutim, prilikom konzumacije orašastih plodova morate biti oprezni sa kalorijama. U suštini konzumiranje ovih plodova treba se ograničiti na preporučenu količinu i koristiti ih kao zamenu za druge masti, a ne kao grickalicu koja će biti dodatak već konzumiranoj masnoj hrani.
Orašasti plodovi takođe pomažu u gubljenju kilaže, borbi protiv nesanice, a dobri su i za memoriju. Evo i najpopularnijih:
Lešnik
Najpopularnija i najčešće korišćena namirnica u mnogim slanim i slatkim obrocima. Lešnik ima neodoljiv ukus i bogat je vitaminom E, zdravim mastima, proteinima i vlaknima. Sadrži omega 3 i omega 6 masne kiseline, kao i raznovrsne minerale – gvožđe, kalijum, kalcijum i magnezijum.
Zbog visokog sadržaja vlakana, lešnik je odličan za varenje.
Preporučljivo je konzumirati oko 30 lešnika dnevno, zato možemo reći da su odlična zamena za grickalice.
100 grama lešnika sadrži oko:
· 628 kalorija
· 61g masti
· 17g ugljenih hidrata (9,7g vlakana i oko 4,5g šećera)
Badem
Sirov badem, bademovo ulje i bademov puter su veoma popularne namirnice danas, odlični su kao dodatak mnogim obrocima.
Bademi donose benefite po zdravlje. Imaju najveći sadržaj vitamina E, kako među orašastim plodovima, tako i među svim namirnicama.
Imaju visok sadržaj masti pa se preporučuje unos u ograničenim količinama.
100 grama badema ima oko:
· 579 kalorija
· 50g masti
· 21g ugljenih hidrata (12,5g vlakana i oko 3,8g šećera)
Kikiriki
Za kikiriki se može reći da je omiljena grickalica na svetu. Obiluje benefitima, ali i visokim sadržajem masti i kalorija.
Kikiriki je pun biljnih proteina, ima nizak glikemijski indeks i veoma je popularan kod sportista za izgradnju mišića. Sadrži i resveratrol – antioksidant koji je poznat po tome što usporava starenje i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Takođe, sadrži folnu kiselinu, magnezijum, kao i vitamin E.
100 grama sirovog kikirikija ima oko:
· 567 kalorija
· 49g masti
· 16g ugljenih hidrata (8,5g vlakana i oko 4,72g šećera)
Orasi
Orasi su koštunjavo voće koje ima najviše antioksidanata i savršen su dodatak ishrani.
Sadrže omega 3 masne kiseline, esencijalne masti koje su potrebne organizmu i poboljšavaju pamćenje. Orasi imaju dobar uticaj na varenje, odlični su za normalizaciju i snižavanje krvnog pritiska, kao i za upalne procese. Dobri su za smanjivanje “lošeg holesterola” i rizika od razvijanja kardiovaskularnih bolesti.
100 grama oraha ima oko:
· 654 kalorija
· 65g masti
· 21g ugljenih hidrata (6,7g vlakana i oko 2,61g šećera)
Pistaći
Ovi egzotični orašasti plodovi specifičnog ukusa, veoma su popularni, posebno za pravljenje različitih namirnica poput sladoleda. Izuzetno su bogati proteinima i antioksidantima.
Pistaći sadrže L-arginin koji može da učini arterije fleksibilnim i tako smanji rizik od moždanog ili srčanog udara.
100 grama pistaća ima oko:
· 560 kalorija
· 45g masti
· 27g ugljenih hidrata (11g vlakana i oko 7,7g šećera)
Brazilski orah
Brazilski orah je veliki plod i nutritivna bomba. Bogat je cinkom koji podstiče obnavljanje kože, kao i selenom koji pomaže telu da proizvodi antioksidante za borbu protiv bolesti.
Neki stručnjaci tvrde da su uspešni u borbi protiv raka prostate.
100 grama indijskog oraha ima oko:
· 660 kalorija
· 68g masti
· 11,8g ugljenih hidrata (7,6g vlakana i oko 2,4g šećera)
Indijski orah
Pravi dar prirode, lepog mirisa i slatkastog ukusa. Najveći značaj indijskog oraha se ogleda u uspehu snižavanja “lošeg” holesterola i krvnog pritiska. Takođe, smanjuje rizik od nastanka kamena u žuči. Veoma je bitan za zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema, za zdravlje kostiju, očiju i mišića.
Odličan je izvor minerala, naročito bakra, magnezijuma, fosfora i mangana. Osim toga, u njihov sastav ulaze i tiamin, vitamin B6, vitamin K, cink, selen, kalijum i gvožđe.
100 grama indijskog oraha ima oko:
· 553 kalorija
· 44g masti
· 30g ugljenih hidrata (3,3g vlakana i oko 6g šećera)
Pinjoli
U pitanju je koštunjavo voće prijatnog i blagog ukusa. Mogu se, kao i ostali orašasti plodovi, jesti zasebno, ali koriste se i u pripremi mnogih specijaliteta poput pesto sosa.
Odličan su izvor gvožđa i mogu biti zamena za meso. Pinjoli doprinose smanjivanju „lošeg“ holesterola i bogati su magnezijumom.
100 grama pinjola ima oko:
· 673 kalorija
· 68g masti
· 13g ugljenih hidrata (3,7g vlakana i oko 3,6g šećera)
Orašasti plodovi imaju visok sadržaj masti, ali zdravih masti koje su potrebne telu. Zato umerena konzumacija ovih plodova može pozitivno uticati na zdravlje čitavog organizma!