Namirnice koje ne bi trebalo konzumirati na prazan stomak



Poznato je da je doručak najbitniji obrok, kao i da se kafa ne pije na prazan stomak.

Međutim, postoje namirnice koje ne bi trebalo konzumirati na prazan želudac, odnosno za doručak.

Kako je doručak veoma bitan obrok, trebalo bi obratiti pažnju šta izabrati za prvi obrok u danu.

 

Namirnice koje treba izbegavati na prazan stomak


Banane

Banane su nutritivno veoma bogate. Međutim, one mogu podići nivo magnezijuma, što može loše uticati na zdrav rad srca.


Pecivo

Pecivo je najčešća namirnica za doručak. Međutim, istraživanja su potvrdila da konzumiranje peciva za doručak može da izazove iritaciju želuca, što dovodi do nadutosti i lošeg varenja.


Začinjena hrana

Ljuta i mnogo začinjena hrana mogu povećati nivo kiseline u želucu što doprinosi lošem varenju i može nadražiti sluzokožu.


Krastavci

Iako zvuči čudno, konzumiranje krastavca na prazan stomak može da dovede do nadutosti, bola u stomaku i gorušice.


Paradajz

Paradajz je veoma zdrav, međutim, nije najbolji izbor za doručak. Kiselina iz paradajza podiže kiselinu u želucu i pojačava rizik od pojave čira.


Citrusi

Limun, pomorandže, mandarine i grejp sadrže kiselinu koja može izazvati bolove u ustima i jednjaku i oštetiti sluzokožu.

 

 



Važno je napraviti pravi izbor namirnica za doručak. Postoji puno alternativa zbog kojih nećete primetiti da Vam neka od ovih namirnica nedostaje. Uostalom unećete ih već za ručak.

Ovo je spisak namirnica za koje stručnjaci ukazuju da je potrebno izbegavati ih kako bi izbegli probleme sa varenjem i želucem, koji Vas mogu pratiti tokom čitavog dana.

Birajte pametno!

Recenzije (0)

Napišite recenziju

:
               

Tagovi: zdravlje, zdrav-stil, doručak


Prijava za Newsletter

Prijavite se za newsletter i pratite omiljene teme.

Vaše ime

E-mail adresa

Hvala Vam na prijavi za Newsletter.
Već ste prijavljeni za newsletter.