Lubenica je zdravaLubenica je slatka, osvežavajuća, niskokalorična i zdrava poslastica. Hidrira i obezbeđuje potrebne hranljive materije, vitamine, minerale i antioksidante.

100g lubenice sadrži 30 kalorija i 90% vode, koja je veoma bitna i korisna za hidrataciju tela tokom toplih dana. Antioksidanti iz lubenice pomažu u uklanjanju slobodnih radikala koji štete našem organizmu.

 

Benefiti lubenice:

Lubenica jača imunitet

Lubenica sadrži puno vitamina i minerala koji doprinose pravilnom funkcionisanju imunološkog sistema.

Takođe, lubenica se bori protiv raznih upala.


Lubenica je zdrava za srce

Lubenica sadrži antioksidant likopen, koji čuva srce i krvne sudove. Zajedno sa vitaminom C i kalijomom smanjuje stres i holesterol u krvi, pa tako sprečava nastanak ateroskleroze.


Lubenica učestvuje u prevenciji pojave raka

Lubenica je bogata flavonoidima, poput luteina, likopena i beta-karotena. Oni zajedno predstavljaju dobru zaštitu i prevenciju od raka.


Lubenica je zdrava za bubrege

Lubenica sadrži visok procenat vode i minerala, zato predstavlja prirodan antioksidant. Iz tog razloga dolazi do čišćenja toksina iz organizma i boljeg izbacivanja tečnosti iz bubrega.


Lubenica pomaže u mršavljenju

Lubenica sadrži samo 30 kalorija na 100g, sadrži vlakna i vodu. Predstavlja odličan izbor u procesu mršavljenja, jer ubija osećaj gladi.


Lubenica je dobra za dijabetičare

Mala količina kalorija iz lubenice pogodna je za dijabetičare. Vitamini i minerali pomažu u pravilnom funkcionisanju insulina u telu i tako dolazi do smanjivanja šećera u krvi.


Lubenica sprečava srčani i moždani udar

Kalijum oslobađa napetost u krvnim sudovima i arterijama, stimuliše bolji protok krvi i smanjuje stres. Karotenoidi u lubenici sprečavaju zgrušavanje i smanjuju šansu za stvaranje krvnih ugrušaka, moždanog i srčanog udara i aterosklerozu.
Ovo je deo benefita koje lubenica donosi, ali dovoljno razloga da ne dozvolite da leto prođe, a da ne pojedete svaki dan bar po parče najlepše i najzdravije poslastice na svetu.

Recenzije (0)

Napišite recenziju

:
               

Tagovi: lubenica, vitamini, zdravlje


Prijava za Newsletter

Prijavite se za newsletter i pratite omiljene teme.

Vaše ime

E-mail adresa

Hvala Vam na prijavi za Newsletter.
Već ste prijavljeni za newsletter.