Lekovitost meda

Med je prirodno lekovito sredstvo, posebnog mirisa i ukusa i vrlo brzo deluje. Postoje dve vrste meda – cvetni i šumski.

Cvetni med nastaje od nektara medonosnih cvetova, može biti bagremov, lipov, kestenov, lavandin itd.

Šumski med nastaje od slatkih stvari koje pčele pokupe sa nektarom na drveću. Šumski med je često lošijeg kvaliteta od cvetnog, tamniji je i ima više minerala. Nastaje iz medljike (medne rose) koju izlučuju razne vrste lisnih uši, može biti borov, jelov, hrastov, vrbin, bukvin itd.

Med nastaje tako što pčele skupljaju nektar, prilikom čega ga mešaju sa sokovima iz svojih žlezda i organa za probavu. Taj skupljeni nektar predaju mlađim pčelama koje ga zatim slažu u ćelije sača i nastavljaju proces prozračivanja nektara.

Istovremeno, sokovima iz žlezda počinju razgradnju saharoze na glukozu i fruktozu. Kasnije, procesom sazrevanja meda, prvobitno količina vode koja u početku iznosi 40-50%, smanjuje se na 20% što označava dozreo med. Tada pčele zatvaraju ćelije sača tankim slojem voska.

Šećeri u medu su fruktoza (41%), glukoza (34%), saharoza (1-2%). U medu se nalaze vitamini – B1, B2, B5, B6, C, D, E, K i minerali – natrijum,kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, jod, bakar, krom i selen.

Med predstavlja dobar izvor energije, jer je visokokalorična hrana koja je laka za probavu i odlična je alternativa belom šećeru.

Blagotvorna dejstva meda:

  • Jača imunitet
  • Jača snagu srca i poboljšava srčani ritam
  • Poboljšava probavu
  • Poboljšava cirkulaciju
  • Ima antibakterijsko dejstvo
  • Potpomaže obnavljanje tkiva
  • Potpomaže obnavljanje krvnih elemenata
  • Deluje protiv stresa
  • Potpomaže otklanjanju toksičnih materija iz organizma

Ako konzumirate hladan med, njegovo dejstvo počinje nakon 20 minuta. Ako se radi o toplom medu, njegovo dejstvo počinje nakon 7 minuta. Med telu brzo vraća energiju i pospešuje delovanje lekovitosti iz drugog bilja.

Iako je veoma zdrav, treba ga konzumirati umereno.

Lekovita svojstva meda

Livadski med ima široko delovanje i preporučuje se u svakodnevnoj prehrani dece i starijih osoba.

Bagremov med jača živce i pomaže kod nesanice i nemira.

Med od lipe leči oboljenja bubrega i mokraćnog mehura, kao i disajne organe.

Med od kadulje pomaže kod prehlade, bolesti disajnih organa i kašlja.

Kestenov med je dobar za želudac, creva, jetru, žuč, anemiju, kao i bolesti prostate. Uklanja umor i jača imunitet.

Med od lavande se koristi protiv nadutosti i grčeva, za regulaciju rada srca. Pospešuje mokrenje i deluje protiv napetosti i migrena.

Lečenje medom naziva se apiterapija, a spisak lekovitog delovanja meda je dug.

Najpoznatije jeste da med olakšava simptome prehlade i gripa, kao i drugih respiratornih bolesti poput upale grla, sinusa i bronhitisa. Takođe, odličan je za probavu, gastritis, čir na želuc i zatvor.

Obloga od meda se preporučuje kod svih vrsta upala, kao i pri kožnim problemima. Dobar je za rane, jer deluje kao antiseptik, te smanjuje bol, i izvlači otrove iz uboda ili ugriza. Ako se nanese na opekotinu omogućava zaceljenje kože od ožiljaka.

Med pomaže u podizanju nivoa gvožđa i smanjenju masnoća u krvi. Takođe, može koristiti za čišćenje celog organizma i delotvoran je kod problema sa očima poput konjuktivitisa.

Kako da prepoznate prirodan med?

Postoji dosta načina da proverite da li je med koji ste kupili prirodan. Evo nekoliko najpogodnijih:

  1. Med ne sme da se lepi

Ukoliko Vam prsti od meda ostanu ulepljeni, med je veštački. Kada je med prirodan, koža će ga upiti.

  1. Pomešajte vodu i med

Prirodan med, kada se pomeša sa vodom, zgrudva se i pada na dno posude. Veštački med se topi i pomeša sa vodom.

  1. Jedinstven osećaj u ustima

Prirodan med u ustima ostavlja osećaj bockanja i spaljenog jezika, veštački med ne ostavlja nikakav osećaj.

  1. Med se kristalizuje

Prirodan med se nakon nekog vremena kristalizuje, dok veštački ostaje uvek isti i ne menja formu.

  1. Zagrevanje malo meda na visokoj temperaturi

Zagrejte nekoliko kašika meda na visokoj temperaturi u rerni. Prirodan med će se kristalizovati, veštački će postati penast i pun mehurića

  1. Namažite med na hleb

Prirodan med će učiniti da hleb ispod njega postane tvrd, dok će veštački navlažiti hleb jer sadrži vodu.

  1. Med se karamelizuje

Stavite dve do tri kašičice meda u mikrotalasnu i zagrejte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizovati i neće postati penast. Veštački med će se teško karamelizovati i biće prepun mehurića

Med višestruko pojačava delovanje biljnih lekova i donosi njihovu dobrobit do svake stanice tela. Dobro zatvoren, med ima neograničen rok trajanja.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
wpChatIcon
0
Would love your thoughts, please comment.x