Kupine
- 20.12.2022
- MyLife
- 0 recenzije
Kupina je zajednički naziv za veliki broj vrsta koje potiču
od roda Rubus. Ono što razlikuje kupinu i malinu jeste stabljika, odnosno
kada uberemo malinu stabljika ostaje na biljci, dok prilikom ubiranja kupine
stabljika ide sa voćem.
Kupine se smatraju sjajnom hranom zbog svoje nutritivne vrednosti, ali i zbog ukusa i boje. Kupine su veoma korisne za zdravlje i odličan su izvor vlakana, vitamina C i mangana.
Kupine se mogu naći tokom cele godine po raznim marketima, ali njihova sezona jeste od početka juna do kraja avgusta. Jako obojene kupine su dobre i slatke. Crvene i svetloljubičaste kupine još nisu zrele i, iako mogu da sazre na sobnoj temperaturI, neće postići potrebnu slatkoću.
Izbegavajte meke, blede kupine sa tragovima buđi. Prava sočna kupina treba da bude prijatne arome i ukusa.
Nutritivne vrednosti kupine na 100g:
Kalorije |
43 |
Ugljeni
hidrati |
10
g |
Šećeri |
4,9 g |
Masti |
0,5 g |
Proteini |
1,4 g |
Vlakna |
5 g |
Vitamin
C |
21 mg |
Natrijum |
1 mg |
Kalijum |
162 mg |
Magnezijum |
20 mg |
Gvožđe |
0,6mg |
Kalcijum |
29mg |
Kalorije
Koliko kupine imaju kalorija?
Kupine spadaju u niskokalorične namirnice. Jedna šolja
kupina, dovoljna za jedan obrok, sadrži 62 kalorije, što predstavlja sjajan
podatak.
Takođe, kupine mogu uspešno utoliti želju za slatkišima.
Ugljeni hidrati
Koliko kupine imaju ugljenih hidrata?
Na 100g kupina dobijamo 10g ugljenih hidrata. Skoro pola
ugljenih hidrata čine šećeri, odnosno fruktoza, glukoza i saharoza.
U kupinama se nalaze i složeni ugljeni hidrati, koji se
sporo metabolišu i nemaju veliki uticaj na promenu nivoa insulina u krvi.
Proteini
Koliko kupine imaju proteina?
Kao i mnogo drugo voće, tako i kupine ne sadrže veliku
količinu proteina.
Masti
Koliko kupine imaju masti?
Za kupine slobodno možemo reći da ne sadrže nikakve masnoće.
Mali procenat masnoća koje se pojavljuju u kupinama čine zdrave masti koje
pozitivno utiču na zdravlje srca.
Vlakna
Koliko kupine imaju vlakana?
Sjajan podatak jeste da kupine sadrže veći procenat vlakana,
a manji procenat šećera!
I uz to, kupine sadrže nerastvorljiva vlakna koja regulišu
probavu i rastvorljiva vlakna koja utiču na metabolizam i smanjuju holesterol i
šećer u krvi.
Vitamini i minerali
Kupine su bogate vitaminom C i manganom , što obezbeđuje
polovinu potrebnog dnevnog unosa. Vitamin C i mangan smanjuju oksidativni
stres ćelija i oslobađaju telo od slobodnih radikala.
Takođe, kupine su odličan izvor vitamina K i obezbeđuju
manje količine Vitamina A, kalijuma, magnezijuma, gvožđa i kalcijuma.
Benefiti kupine po zdravlje
Oksidacija masti i osetljivost na insulin
Kupine mogu povećati okisidaciju masti i poboljšati
osetljivost na insulin što predstavlja bitan faktor za prevenciju dijabetesa i
gojaznosti.
Kupine pomažu kod kardiovaskularnih bolesti
Kupine smanjuju upale i infekcije, boreći se protiv
slobodnih radikala u telu koji predstavljaju uzročnike bolesti srca.
Kupine su dobar diuretik
Vlakna u kupinama pomažu u probavi i održavanju redovne
stolice, što je veoma bitno za ukupan metabolizam.
Kupine učestvuju u borbi protiv raka
Antocijanini, koji daju kupinama jaku boju, pomažu i u borbi
protiv raka. Takođe, antocijanin deluje kao zaštita od sunca i UV zaraka koju
imaju uticaj na rak kože, pa tako kupine dobro deluju na sprečavanje od pojave
raka kože.
Kupine održavaju kosti zdravim
Vitamin C i mangan imaju dobar uticaj na kosti. Vitamin C
posepšuje sintetisanje proteina u koštanom tkivu, odnosno kolagena. Mangan,
takođe, podstiče proizvodnju kolagena i aktivaciju enzima važnih za pravilan
razvoj kostiju.
Neželjeni efekti kupine
Kupine sadrže nekoliko poznatih alergena, mada alergija na
kupine je veoma retka. Salicilati su prirodne hemikalije koje se nalaze u
kupinama i imaju vezu sa aspirinom. Ukoliko je neko alergičan na aspirin može
dobiti simptome alergije koji se razvijaju kroz nekoliko minuta. Simptomi su
svrab kože, osip, peckanje u licu, curenje iz nosa i slično.
Većina takvih slučajeva je veoma slaba i može proći sama od
sebe.
Temeljno pranje voća pre upotrebe može smanjiti rizik od alergija na gljivice koje se mogu nastaniti u prirodi.
Kako se kupine konzumiraju?
Kupine je najbolje jesti sveže. Na taj način dobijamo
najveći procenat hranljivih materija. Takođe, od kupina možete praviti smoothie.
Smoothie od kupina je idealna i zdrava poslastica.
Kupine možete koristiti za mnoge poslastice, ali najzdraviji
način jeste u kombinaciji sa jogurtom I u obliku smoothie-a.
Kako napraviti smoothie od kupina?
Sastojci:
2 zrele banana srednje veličine
1 šolja svežih ili smrznutih kupina
2 kašičice meda
Čaša niskomasnog jogurta ili mleka
2-3 kocke leda (ukoliko koristite sveže kupine)
Priprema
Stavite iseckanu bananu, šolju kupina, čašu jogurta(mleka),
med i led u blender i mutite.
Zaključak
Kupine:
·
Dostupne su tokom cele godine
·
Predstavljaju odličnu nutritivno hranljivu
namirnicu
·
Moćan su antioksidant
·
Imaju nizak procenat kalorija i masti
·
Predstavljaju prevenciju dijabetesa i gojaznosti
·
Pomažu kod kardiovaskularnih bolesti
·
Dobar su diuretik
·
Učestvuju u borbi protiv raka
·
Održavaju kosti zdravim
Recenzije (0)
Tagovi: kupine, voće, zdrav-stil, vitamini, minerali, hrana