Kukuruzno brašno
- 25.07.2022
- MyLife
- 0 recenzije
Kukuruzno
brašno predstavlja vrstu brašna koje se dobija mlevenjem celih i osušenih zrna
kukuruza. Predstavlja bašno od celog zrna, jer sadrži ljusku kukuruza, klicu i
endosperm (tkivo nastalo unutar semena).
Kukuruzno
brašno je obično žuto. Takođe, može biti belo ili plavo i to zavisi od sorte
kukuruza koji se koristi. Ima glatku i finu teksturu, sličnu integralnom
brašnu.
Ovo
brašno nema baš dobar ukus kada je sirovo. Kada se kuva, peče ili prži dobija
sladak ukus. Može se koristiti za hleb, mafine, palačinke, vafle, prženu i
pečenu hranu i još mnogo toga.
Kukuruzno
brašno, kao i sva druga, obično se kombinuje sa jajima kako bi testu i drugim
namirnicama dao oblik i strukturu.
Kukuruzno brašno – nutritivne vrednosti na 100g:
Energetska
vrednost: 369 kcal
Masti:
1,8g
·
Zasićene masne kiseline: 0,2g
·
Trans-masne kiseline: 0g
Ugljeni
hidrati: 79g
·
Vlakna: 3,9g
·
Šećeri: 1,6g
Holesterol:
0mg
Proteini:
7mg
Vitamini
i minerali:
·
Vitamin C: 0mg
·
Vitamin B6: 0,2mg
·
Vitamin B12: 0mg
·
Vitamin D: 0mg
·
Magnezijum: 32mg
·
Gvožđe: 1,1mg
·
Natrijum: 7mg
·
Kalijum: 142mg
·
Kalcijum: 3mg
Kukuruzno brašno – najčešća upotreba
- Pravljenje testa bez
glutena – Kukuruzno brašno ne sadrži gluten, pa je zbog toga veoma
popularno za pravljenje raznih proizvoda od testa, kod onih koji su alergični
ili jednostavno ne žele da konzumiraju gluten.
- Paniranje – Ovo brašno
daje odličan ukus, zato je veoma popularno za paniranje. Osim dobrog
ukusa, daje hrskavost svakoj hrani.
- Kolači – Mešavina
višenamesnskog i kukuruznog brašna, daje specifičan i bolji ukus
slatkišima, posebno voćnim.
Razlika između kukuruznog brašna i kukuruznog skroba
Kukuruzno
brašno se dobija mlevenjem celih i osušenih zrna kukuruza u fini prah koji
predstavlja fino mlevenu strukturu. Sadrži skrob, vlakna, proteine i malu
količinu masti.
Kukuruzni
skrob se dobija ekstrakcijom skroba iz zrna kukuruza, odnosno iz endosperma
zrna. To predstavlja skoro 100% skrob, bez vlakana, proteina, masti i drugih
komponenti. Kukuruzni skrob izgleda kao kredast fini beli prah. Često se
koristi za zgrušavanje sosa i krema.
Recenzije (0)
Tagovi: kukuruzno-brašno, brašno, zdravlje