Kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno predstavlja vrstu brašna koje se dobija mlevenjem celih i osušenih zrna kukuruza. Predstavlja bašno od celog zrna, jer sadrži ljusku kukuruza, klicu i endosperm (tkivo nastalo unutar semena).

Kukuruzno brašno je obično žuto. Takođe, može biti belo ili plavo i to zavisi od sorte kukuruza koji se koristi. Ima glatku i finu teksturu, sličnu integralnom brašnu.

Ovo brašno nema baš dobar ukus kada je sirovo. Kada se kuva, peče ili prži dobija sladak ukus. Može se koristiti za hleb, mafine, palačinke, vafle, prženu i pečenu hranu i još mnogo toga.

Kukuruzno brašno, kao i sva druga, obično se kombinuje sa jajima kako bi testu i drugim namirnicama dao oblik i strukturu.

Kukuruzno brašno – nutritivne vrednosti na 100g:


Energetska vrednost: 369 kcal

Masti: 1,8g

·         Zasićene masne kiseline: 0,2g

·         Trans-masne kiseline: 0g

Ugljeni hidrati: 79g

·         Vlakna: 3,9g

·         Šećeri: 1,6g

Holesterol: 0mg

Proteini: 7mg

Vitamini i minerali:

·         Vitamin C: 0mg

·         Vitamin B6: 0,2mg

·         Vitamin B12: 0mg

·         Vitamin D: 0mg

·         Magnezijum: 32mg

·         Gvožđe: 1,1mg

·         Natrijum: 7mg

·         Kalijum: 142mg

·         Kalcijum: 3mg

Kukuruzno brašno – najčešća upotreba


  1. Pravljenje testa bez glutena – Kukuruzno brašno ne sadrži gluten, pa je zbog toga veoma popularno za pravljenje raznih proizvoda od testa, kod onih koji su alergični ili jednostavno ne žele da konzumiraju gluten.
  2. Paniranje – Ovo brašno daje odličan ukus, zato je veoma popularno za paniranje. Osim dobrog ukusa, daje hrskavost svakoj hrani.
  3. Kolači – Mešavina višenamesnskog i kukuruznog brašna, daje specifičan i bolji ukus slatkišima, posebno voćnim.

Razlika između kukuruznog brašna i kukuruznog skroba


Kukuruzno brašno se dobija mlevenjem celih i osušenih zrna kukuruza u fini prah koji predstavlja fino mlevenu strukturu. Sadrži skrob, vlakna, proteine i malu količinu masti.

Kukuruzni skrob se dobija ekstrakcijom skroba iz zrna kukuruza, odnosno iz endosperma zrna. To predstavlja skoro 100% skrob, bez vlakana, proteina, masti i drugih komponenti. Kukuruzni skrob izgleda kao kredast fini beli prah. Često se koristi za zgrušavanje sosa i krema.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
wpChatIcon
0
Would love your thoughts, please comment.x