Krojander se koristi u kuhinjama širom sveta, a naročito u indijskim, latino i afričkim kuhinjama. Postoji lišće, ulje i seme korijandera.
Nutritivne vrednosti jedne kašičice korijandera:
Kalorije | 5 |
Ugljeni hidrati | 1 g |
Masti | 0,5 g |
Proteini | 0,5 g |
Korijander se koristi kao začin mnogim jelima, pa se ne može preterati sa unosom kalorija kada je ova biljka u pitanju. Takođe, korijander je bogat kalcijumom, kalijumom, magnezijumom i fosforom.
Benefiti korijandera na zdravlje
Korijander se koristi:
· kao lekovito sredstvo vekovima
· za lečenje stomačnih problema, kao što su mučnina, dijareja, nadimanje i sindrom iritabilnog creva
· za podsticanje apetita
· ponekad kao antibiotik
· neretko kao afrodizijak
· kod problema zatvora
· u lečenju dijabetesa (iako nije naučno potvrđeno)
Kako se korijander konzumira?
Korijander se najčešće koristi kao začin mnogim slanim jelima. Najbolje je kupovati ga svežeg i tako dodavati u jela. Bolja je kupovina manjih količina koje će se brzo iskoristiti, ukoliko kupujete lišće korijandera.
Takođe, možete ga kupiti i kao začin, tada može stajati mesecima.