Kako započeti štednju?

Kao i mnoge druge stvari, tako je i štednja proces koji se uči i za koji je potrebna navika.

Ranije je štednja bila normalna i moguća. Standard je bio drugačiji, pa je samim tim ostavljao prostor ljudima da naprave štednju. Bila ona manja ili veća, svako je mogao neki deo plate da sačuva. Takođe, ranije je postojala disciplina u štednji, nisu se kupovale nepotrebne stvari, ali ni izbor nije bio veliki kao danas.

Vremenom, cene su rasle dok su plate ostajale iste. To je dovelo da činjenice da je uspeh sačuvati platu do kraja meseca. O štednji i da ne govorimo.

Danas, postoji mnogo saveta kako najefikasnije uštedeti novac. Najbolje je krenuti od osnovnih potreba i najjednostavnijih načina.

Na samom početku napravite plan


Možete napraviti spisak neophodnih stvari koje morate da kupite. Pogledajte koliko hrane zaista trošite i da li nešto bacate, na primer hleb. Stavite na papir neophodne namirnice, pravite plan obroka unapred i pokušajte da iskoristite svaku namirnicu.

Takođe, pogledajte šta Vam je zaista potrebno od garderobe, higijene, opreme za kuću i slično. Ne morate kupovati samo zato što je na akciji. Ako ipak imate nepotrebnih stvari, možete ih prodati, nekome je možda potrebno.

Umesto restorana i kafića, nekada možete prošetati ili napraviti kućno okupljanje. Šetnja je zdrava, pa ukoliko odlučite da neke obaveze završite tako što ćete prošetati do odredišta, uštedećete na gorivu.

Možete da pišete koliko i na šta trošite


Svakodnevnim pisanjem gde i koliko novca trošite, kasnije Vam može pomoći da nepotrebnu potrošnju smanjite ili da Vam da prostor da uložite više.

Odvojite potrebe od želja


Kada definišete koja stvar je stvarno potreba, a šta sve kupujete kao nagradu, emocionalni nedostatak ili želju, tada ćete moći da uštedite. Sa tim razgraničenjem krenite u svaku kupovinu.

Plaćajte gotovinom


Plaćanjem u gotovini imaćete bolji uvid u količinu novca koju dajete. Provlačenje kartice je manje “bolno” jer nemate potpuni osećaj kao da trošite Vaš novac.

Odredite mesečnu štednju


Odlična navika je odvojiti određenu sumu novca sa strane prilikom dobijanja plate. Cifra nije bitna. Kada ostvarite disciplinu, cifru možete povećavati u skladu sa uslovima.

Pokušajte da nosite samo onoliko novca koliko Vam je zaista potrebno. Takođe, razmislite da li vozite auto više od neophodnog, da li trošite na stvari koje, osim što Vam nisu potrebne, još i štete Vašem zdravlju poput cigareta, alkohola, slatkiša i slično.

Ovo je nešto od čega treba krenuti kada se odlučite za proces štednje i bolje finansije. Nakon što stvorite disciplinu, lako ćete uočiti mnogo drugih stvari koje jedu novac, a da toga niste ni svesni.

Pre samog starta postavite cilj, pa će i motivacija biti jača. Srećno!

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x