Kako oganizovati svoje vreme?

Često nam se možda čini, da bi dani morali imati više od 24 časa, jer nam konstantno nedostaje vremena. Pojedina istraživanja se posvećuju baš tome, koliko dodatnog vremena bi nam bilo potrebno na dan, da bismo uradili sve potrebno. Internet portal “Sofeminine” navodi, da Britanke žele, da dan bude duži za 6 sati i 30 minuta, Francuskinje bi želele “samo” 3 sata i 36 minuta više na dan, Nemice 3 sata i 24 minuta.

Ako pogledamo još i podatke, koji se odnose na poslovni svet, a koje je objavio O.K. Consulting, čak 54% rukovodilaca radi više od deset sati na dan; 71% zaposlenih posao obično ponese kući; 75% zaposlenih noću u snovima ponovo oživljava posao; 64% zaposlenih ima povremene periode nesanice zbog nedostatka vremena na poslu; 61% zaposlenih je već više puta otkazalo ili odložilo odmor zbog vremenskih pritisaka na poslu; 74% rukovodilaca doživljava da nemaju vremena za porodicu.

5 koraka kako organizovati svoje vreme


1.       Odredite ciljeve

Zapišite potpuno sve što morate da uradite i napišite rokove za realizaciju tih ciljeva. Kupite ili napravite planer u kojem ćete zapisivati svaki zadatak i obavezu koju imate da izvršite u narednom periodu. Na ovaj način ćete imati slikoviti prikaz svega šta Vas čeka.

Pripremite dnevne, kao i nedeljne i mesečne rasporede sa zadacima. Ukoliko radite na višemesečnom projektu, pripremite i godišnji plan. Listu dnevnih zadataka je najbolje pripremiti na kraju radnog dana, tako da nov dan počnete sa planiranim aktivnostima. I još jedan savet: povremeno u raspored unesite stavku “vreme za sebe”.

2.       Lekcija „RECI NE KADA TO STVARNO MISLIŠ“

To će Vam doneti više vremena za sve što želite postati i raditi, više unutrašnjeg mira i zadovoljstva sobom. Naravno, to ne znači da reći „NE“ znači i ne činiti ništa za druge. To samo znači da ne činite ništa van onog što se uklapa u Vaše želje, materijalne i vremenske mogućnosti. Time stavljate do znanja i sebi i drugima da ste Vi postali osoba koja upravlja svojim vremenom i svojim znanjem onako kako Vama odgovara.

3.       Postavite prioritete

Naime, nisu sve stvari tako važne, kao što se na prvi pogled čine.

Rangirajte ih po važnosti, potrebnom vremenu za izvođenje, da li je potrebno učestvovanje drugih ljudi I slično.

Zlatno pravilo upravljanja vremenom je: Prioritetne zadatke uraditi prve.

4.       Vreme za sebe

Jako je bitno da odvojiš vreme za sebe i stvari koje te usrećuju. Čitanje omiljene knjige ili topla kupka samo su neke od stvari koje relaksiraju tvoj mozak, opuštaju ga i staraju prostor za nove informacije i koncentraciju za dalji rad.

5.       Nagrada

Za kraj, ali ne i najmanje važno, jeste da odredite čime ćete sebe nagraditi nakod izvršenih svih zadataka. Pored podsticaja da istrajete u zadatku, ove nagrade pomažu u sagledavanju progresa i motivaciji da se započne novi zadatak.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x