Kako da poboljšate pamćenje
- 23.08.2022
- MyLife
- 0 recenzije
Sasvim je normalno da s vremena na vreme dođe do trenutka
zaborava ili lošeg pamćenja, naročito kad život postane zauzet.
Iako je u nekim granicama sasvim obična pojava, može biti i
previše frustrirajuće.
Jasno je da genetika igra veliku ulogu kada je pamćenje u
pitanju. Međutim, neka istraživanja su pokazala da način života i ishrana u
velikoj meri utiču na pamćenje.
Predstavićemo Vam nekoliko najdelotvornijih prirodnih načina
da poboljšate pamćenje.
Smanjite unos šećera
Previše dodatkog šećera izaziva mnoge zdravstvene tegobe,
uključujući i pamćenje.
Neka istraživanja su dokazala da ishrana prepuna lošeg
šećera može da dovede do lošeg pamćenja i smanjenog obima mozga, naročito u
delu koji čuva kratkoročnu memoriju.
Smanjivanjem unosa šećera, ne pomažete samo mozgu, već
celokupnom zdravlju.
Uvrstite kakao u ishranu
Kakao je veoma ukusan i hranljiv. Bogat je flavonoidima -
antioksidantima koji su korisni za mozak. Flavonoidi iz kakaa mogu pomoći u
stimulisanju rasta krvnih sudova i neurona i povećati protok krvi u delovima
mozga zaduženim za pamćenje.
San je veoma povezan sa pamćenjem, pa tako nedostatak
pravilnog sna može negativno uticati na pamćenje.
Trenirajte mozak
Vežbanje konitivnih veština igranjem igrica za mozak je efikasan, ali i zabavan način da poboljšate pamćenje. Igre poput ukršetnih reči, tetrisa, memorije i mobilnih aplikacija posvećenih treningu pamćenja, odličan su način za jačanje pamćenja.
Fizičko vežbanje je dobro i za fizičko i za mentalno
zdravlje.
Neka istraživanja su dokazala koliko je vežba korisna za mozak i pamćenje kod svih uzrasta. Takođe, efikasna je u smanjenju stresa i poboljšavanju koncentracije.
Meditacija pozitivno utiče na zdravlje, na mnogo načina. Ona
opušta, smanjuje stres i bolove, snižava krvni pritisak i poboljšava pamćenje.
Neka istraživanja su pokazala da meditacija i opuštanje
pozitivno utiču na kratkoročno pamćenje kod ljudi svih uzrasta.
Uvrstite riblje ulje u ishranu
Riblje ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama,
eikozapentaenskom kiselinom (EPA) i dokozaheksaenskom kiselinom (DHA). Ove
masti su veoma važne za zdravlje i zaštitu od mnogih bolesti.
Neka istraživanja su pokazala da dodavanjem ribe i ribljeg ulja u ishranu poboljšava pamćenje, naročito kod starijih ljudi.
Promenom
životnih navika možete uticati da se Vaše pamćenje poboljša, što dugoročno
povećava kvalitet svake sfere života.
Recenzije (0)
Tagovi: pamćenje, učenje, memorija