Jod je jedan od esencijalnih minerala koji omogućava pravilan mentalni i fizički razvoj. Jod je zaslužan za stvaranje novih nervnih ćelija, njihovo grananje i povezivanje. Veoma je važan tokom trudnoće, a čak pomaže u sprečavanju određenih zdravstvenih stanja tokom života.

Ima vitalnu ulogu u zdravlju štitne žlezde. Štitna žlezda, koja je smeštena u dnu prednjeg dela vrata, pomaže u regulaciji proizvodnje hormona koji se nazivaju tiroidni hormoni i oni kontrolišu zdravlje srca, metabolizam i još puno toga.

Ovi hormoni koji kontrolišu metabolizam, takođe, pomažu mozgu i telu da rastu i razvijaju se. Ako postoji nedostatak hormona štitne žlezde koji cirkulišu u krvi, mozak šalje hemijsku poruku štitnoj žlezdi da je potrebno da oslobodi više ovih hormona. Zbog toga, nedostatak joda u organizmu može izazvati ozbiljne komplikacije po zdravlje, posebno za trudnice. Majke i njihove bebe doživljavaju najteže komplikacije zbog nedostatka joda. U najgorem slučaju, nedostatak joda u organizmu trudnice može dovesti do mrtvorođene bebe, ili bebe rođene sa mentalnim poremećajima zbog zaostajanja u razvoju mozga.

Hormoni štitne žlezde utiču na sve organe i ćelije u organizmu, veoma su bitni jer:

·         Mogu usporiti ili ubrzati otkucaje srca

·         Mogu povećati ili smanjiti telesnu temperaturu

·         Regulišu brzinu sagorevanja kalorija, što utiče na gubitak ili povećanje Vaše kilaže

·         Kontrolišu brzinu kojom se zamenjuju umiruće ćelije

·         Kontrolišu način na koji se mišići kontrahuju

·         Utiču na brzinu kojom se hrana kreće kroz digestivni trakt

Naše telo ne može da proizvodi jod, što znači da ga moramo unositi kroz ishranu, jer je to element koji koristi štitna žlezda. Međutim, visoka koncentracija joda u organizmu može biti veoma štetna, ako ne i više štetna od nedostatka joda, zato pre ubacivanja joda kao dadatak ishrani najbolje je posavetovati se sa lekarom.

Neki od znakova koji ukazuju na nedostatak joda u organizmu:

·         Osećaj malaksalosti

·         Hroničan umor

·         Naglo dobijanje na kilaži

·         Loša koncentracija i memorija

·         Usporen rad srca

·         Neregularni menstrualni periodi

·         Grčevi u mišićima

·         Otečen vrat

·         Gubitak kose

·         Suva koža

 
Hrana bogata jodom

Kako naše telo ne proizvodi jod, isti moramo unositi hranom.

Kuhinjska jodirana so je jedan od najdostupnijih izvora joda. Pored nje, namirnice koje obezbeđuju jod su alge, školjke, morska riba, poput lososa, tune, sardine. Osobe koje ne konzumiraju jaja ili mleko, trebali bi u svoju ishranu da uključe brusnicu, banane, maline, pasulj i krompir.

Termičkom obradom namernice gube do čak 58% joda.

Odraslom čoveku dnevno je potrebno 150-200 mikrograma joda, mala količina koja daje veliki doprinos zdravoj funkciji našeg organizma.

Najjednostavniji i najefikasniji način za proveru količine joda u organizmu jeste test urina koji možete uraditi u bilo kojoj laboratoriji.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x