Jabuke



Jabuke su drvenaste biljke iz porodice Rosaceae.

Jabuke su jedno od najpopularnijih voća. Osim što su ukusne, sočne i zanimljive, njihova nutritivna vrednost je veoma bogata.


Nutritivna vrednost jedne prosečne jabuke (200g):


Kalorije

104

Ugljeni hidrati

27,6 g

Šećeri

20,8 g

Masti

0,3 g

Proteini

0,5 g

Vlakna

4,8 g

Vitamin C

9,2mg

Vitamina A

6mg

Kalijum

214mg

Natrijum

2mg



Kalorije

Koliko jabuke imaju kalorija?

Jabuka je niskokalorično voće. 100g jabuke ima samo 54 kalorije. Takođe, jabuka je bogata vodom i budi apetit, pa je idealno jabuku pojesti pre obroka ili nekoliko sati posle.

Važno je znati da ukoliko jedete jabuku na prazan stomak, telo će teže apsorbovati nutrijente iz jabuke.

 

Ugljeni hidrati

Koliko jabuke imaju ugljenih hidrata?

Prosečna jabuka ima oko 27 ugljenih hidrata. Oko 5g čine vlakna, dok 21g ugljenih hidrata u jabuci čine zdravi šećeri.

 

Proteini

Koliko jabuke imaju proteina?

Jabuke imaju nizak procenat proteina. Prosečna jabuka ima samo pola grama proteina. To znači da jabuka nije najbolji izvor proteina.

 

Masti

Koliko jabuke imaju masti?

Za sve one koji paze na unos masti, činjenica da jabuke imaju nizak procenat masti je zaista sjajna. Prosečna jabuka ima samo 0,3g masti.

 

Vlakna

Koliko jabuke imaju vlakana?

Jedna prosečna jabuka ima dobar procenat vlakana. Vlakna u jabuci potiču od pektina.

Pektin ima rastvorljiva fermentabilna i viskozna svojstva, koja doprinose zdravlju organizma.

 

Vitamini i minerali

Jabuke su odličan izvor kalijuma i beta karotena. Takođe, jabuke sadrže vitamin C, A, folat, magnezijum, kalcijum i natrijum.

 



Benefiti jabuke po zdravlje


Jabuka čuva srce

Kora jabuke je savršeno jedinjenje koje smanjuje nivo holesterola u telu i na taj način pomaže da srce bude zdravije.

 

Jabuka spračava dijabetes

Osobe koje svaki dan konzumiraju jabuke imaju daleko manje šanse od razvoja dijabetesa.

 

Jabuke jačaju imunitet

Jabuke sadrže antioksidant koji se naziva kvarcetin. Ovaj antioksidant pomaže jačanju imuniteta koji nas čuva od prehlada i virusa.

 

Jabuke čuvaju digestivni trakt

Jabuke su bogate vlaknima koja održavaju probavu zdravom. Redovna konzumacija jabuka sprečiće pojavu dijareje.

 

Jabuke pomažu u održavanju kilaže

Jabuke su nisko kalorična hrana bogata vlaknima što će sprečiti gojenje. Tačnije, jabuke nisu voće od kog se lako možete ugojiti, niti možete pojesti veliku količinu jabuka dnevno.

 


Kako se jabuka konzumira?

Jabuke se najčešće jedu sveže, za užinu. Kao što smo rekli, jabuke su pune vode i izazivaju apetit, pa ih je savršeno pojesti pre obroka ili nekoliko sati nakon.

Takođe, jabuke su savršeni dodatak ovsenim pahuljicama, zajedno sa jogurtom i cimetom, i to može biti savršen doručak ili užina puna vitamina.

Iako zvuči čudno, jabuku možete dodati kao prilog nekom izvoru proteina kao što su piletina, ćuretina ili svinjetina.

I na samom kraju, naročito u zimskom periodu, pita od jabuka je jedna o najomiljenijih i najpoznatijih poslastica. Možete ih praviti na mnogo raznovrsnih načina.

 


Zaključak

Jabuke

·         niskokalorična hrana

·         dobar izvor vlakana, vitamina i minerala

·         imaju nizak procenat masti i proteina

·         čuvaju srce

·         sprečavaju dijabetes

·         jačaju imunitet

·         čubvaju digestivni trakt

·         pomažu u održavanju kilaže

·         dodaju se mnogim slatkišima, naročito zdravim

·         imaju veliki procenat vode u sebi

·         podstiču apetit

Recenzije (0)

Napišite recenziju

:
               

Tagovi: jabuke, voće, vitamini, minerali, hrana, zdrav-stil


Prijava za Newsletter

Prijavite se za newsletter i pratite omiljene teme.

Vaše ime

E-mail adresa

Hvala Vam na prijavi za Newsletter.
Već ste prijavljeni za newsletter.