Ja imam karakter!

„Ako želite da vidite nečiji karakter, dajte mu moć“ Abraham Lincoln

Koliko puta ste čuli rečenicu „Ja imam karakter“, a možda i izgovorili? Kada bolje razmislimo, da li ta rečenica govori nešto dobro ili loše?

Imati karakter, ne predstavlja lošu stvar. To govori da imate jaku ličnost, da znate tačno šta želite, kako to želite i na koji način.

Međutim, ponekad se “imati karakter” upotrebljava u pogrešnom kontekstu. Osobe koje su sklone ljutnji i vikanju, nemaju jak karakter. Oni ne uspevaju da kontrolišu intezivne emocije i to se naziva nesigurnost ili nezrelost.

Osobe sa jakim karakterom postižu ono što žele po svaku cenu, ali nikada ne gube dostojanstvo.

Ko onda ima jak karakter?

To su osobe koje imaju jasno definisan stav, precizno postavljene ciljeve i izbor. Karakterno jake osobe se nikada ne kolebaju u postupcima, ne odustaju od cilja i ne menjaju mišljenje, čak ni kada se svi ostali nađu na suprotnoj strani. Naravno, osobe sa jakim karakterom menjaju mišljenje onda kada dođu do drugačijih činjenica ili novih iskustava.

Jak karakter i loša narav nemaju sličnosti. Kada osoba sa snažnim karakterom uđe u sukub, ona ne vređa druge, ne viče i ne koristi fizičku snagu, već argumentovano stoji iza svojih reči i postupaka.

Osobe sa jakim karakterom znaju da prepoznaju toksične osobe koje žele da manipulišu i koje stvaraju toksičnu energiju oko sebe. Takođe, znaju da im postave granice i da zaštite sebe od tako lošeg okruženja. Ne rade to na agresivan način, već mirno, stavljajući sebe na prvo mesto.

Osoba koja zna šta želi, zna svoje strahove i slabosti, bez problema da to prizna sebi. Neće dozvoliti da drugi vide tu slabost i iskoriste je, već će spoznaju koristiti u izgradnji bolje verzije sebe.

Nikada ne pokušavaju nametnuti svoj stav, ili jesu ili nisu prihvaćeni. Takođe, ne dopuštaju da ih društveno neprihvatanje slomi, već ostaju dosledni svojih misli, postupaka i reči.

Svakodnevno prihvataju svoje greške, znaju da nije ružno pogrešiti, prihvataju odgovornost i uče iz postupaka u prošlosti. Njihova unutrašnja vrednost raste, nalaze emocionalni mir i sreću.

Iskustvo nas uči da živimo, upoznamo sebe i shvatimo život. Osobe jakog karaktera ne zaboravljaju, ali znaju oprostiti sebi.

“Većina ljudi misli da intelekt čini čoveka velikim. Oni nisu u pravu – to je karatker” Albert Ajnštajn

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x