Hrana bogata kalcijumom



Kalcijum je veoma bitan mineral za normalno funkcionisanje organizma. Naš organizam čuva rezerve kalcijuma i koristi ga nakon unosa, ali u određenoj količini.

Premalo ili previše kalcijuma mogu dovesti do problema sa zdravstvenim stanjem i određenim bolestima.

 

Ovde možete upoznati namirnice bogate kalcijumom:


Mleko

Mleko je bogato hranljivim nutrijentima, poput kalcijuma i vitamina D.


Sir

Sir se sastoji od masti i mlečnih proteina, zato predstavlja najhranljiviji mlečni proizvod. Takođe, sadrži veliki procenat kalcijuma.


Jogurt

U jogurtu se nalaze probiotske bakterije koje pomažu u varenju. Izvor je kalcijuma, proteina i vitamina B12.


Brokoli

Brokoli je povrće koje sadrži najveći procenat kalcijuma, i to na nivou mleka i mlečnih proizvoda.


Kelj

Ovo je predstavnik zelenog lisnatog povrća kada je kalcijum u pitanju.


Beli pasulj

Beli pasulj je važan izvor kalcijuma. Takođe, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i raka.


Narandže

Osim što su preukusne i pune vitamina C, B, E i antioksidanata, narandže su bogate kalcijumom, folnom kiselinom i kalijumom.


Badem

Bademi predstavljaju pravu riznicu hranljivih materija, a najbogatiji su kalcijumom i vitaminom E.


Sardina

Sardina je ukusna namirnica koja sadrži dosta kalcijuma, kalijuma, gvožđa, proteina, cinka i vitamina B12.


Suve smokve

Pored narandži, voće koje se smatra najboljim voćnim izvorom kalcijuma jesu suve smokve. Sadrže i veliku količinu vlakana.


Čia semenke, seme suncokreta i susam

 



Zdrava ishrana ja najsigurniji i najbolji način da telu obezbedimo sve potrebe nutrijente za pravilno funkcionisanje organizma, uključujući i kalcijum.

Recenzije (0)

Napišite recenziju

:
               

Tagovi: kalcijum, minerali


Prijava za Newsletter

Prijavite se za newsletter i pratite omiljene teme.

Vaše ime

E-mail adresa

Hvala Vam na prijavi za Newsletter.
Već ste prijavljeni za newsletter.