Gvožđe


Gvožđe je mineral koji je neophodan za obavljanje velikog broja vitalnih funkcija u organizmu. Odličan je u biosintezi hemoglobina, proteina crvenih krvnih zrnaca, koji prenosi kiseonik od pluća do svih tkiva. Najviše gvožđa, oko 70%, nalazi se u hemoglobinu i oko 15% u mioglobinu u mišićima.

Ne postoji aktivan mehanizam za eliminaciju gvožđa iz organizma i to jasno govori o njegovom biološkom značaju. Sve rezerve gvožđa skladište se na veoma siguran način u obliku feritina u slezini, koštanoj srži i jetri, čekajući da budu ponovo iskorišćene.

Uloga gvožđa u organizmu:

Gvožđe ima centralnu ulogu u transportu kiseonika, pruža dovoljno energije svim tkivima i organima u našem organizmu. Takođe, obezbeđuje transport i privremeno čuvanje kiseonika u mišićima, kao sastavni deo mioglobina.

Gvožđe je uključeno i u niz bitnih fizioloških funkcija, poput reprodukcije, rasta i razvoja, sinteze DNK, enzimski katalizovane reakcije, imuni sistem i sinteze pojedinih hormona i vezivnih tkiva.

Prirodni izvori gvožđa

Gvožđe se u hrani nalazi u dva oblika: hem I nehem. Hem je zastupljen u namirnicama životinjskog porekla i efikasnije se resorbuje iz digestivnog trakta pa tako ima i veću biološku raspoloživost. Nehem se nalazi u namirnicama biljnog porekla.

Količina resorbovanog gvožđa iz creva obično je veoma niža od količine koju unosimo hranom i značajno zavisi od oblika ovog minerala i potrebe organizma za njim.

Hem gvožđe se nalazi u:

mesu (jagnjetina, govedina, svinjetina)

iznutricama (pileća, ćureća, svinjska džigerica; jagnjeći, svinjski, goveđi bubrezi)

živini (piletina, ćuretina, pačetina)

ribi (skuša, pastrmka, brancin, tunjevina i sardine iz konzerve)

morskim plodovima (hobotnica, ostrige, škampi, školjke, kraba)

Nehem gvožđe se nalazi u:

mahunarkama (beli pasulj, soja, grašak, leblebije, sočivo)

povrću (paradajz pire, spanać, krompir,kelj, špargla)

orašastim plodovima (lešnik, badem, makadamija orah, indijski orah, pistaći)

Mnogi proizvodi od žitarica, poput hleba i pahuljica, se redovno obogaćuju gvožđem kako bi se sprečio deficit gvožđa u populaciji. Takođe, prelazne mlečne formule za bebe se obogaćuju sa maksimalno 12mg gvožđa po litru, jer sadržaj u majčinom mleku nije dovoljan za rastuće potrebe beba starijih od 6 meseci.

Oni koji konzumiraju pravilno izbalansiranu ishranu, imaju manji rizik za nedostatkom gvožđa, u poređenju sa veganima  i vegetarijancima, za koje se procenjuje da imaju oko 1,8 puta veće potrebe.

Dijetski suplementi

Oralni dijetetski suplementi gvožđa preporučuju se u slučajevima kada nivo gvožđa nije dovoljan za potrebe organizma za gvožđem. Namenjeni su osobama koje ishranom ne obezbeđuju dovoljnu količinu ili imaju veće potrebe za gvožđem, naročito deci i adolescentima u fazi intenzivnog razvoja, trudnicama, dojiljama i starijim osobama.

Dijetetski suplementi se smeju koristiti uz nadzor lekara, koji predhodno odlučuje koja doza i oblik gvožđa su najprikladniji za upotrebu, u odnosu na individualne potrebe svakog pacijenta.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x