Dobri i loši ugljeni hidrati
- 22.08.2022
- MyLife
- 0 recenzije
Ugljeni hidrati su, najprostije rečeno, pogonsko gorivo za
telo. Pored masti, predstavljaju glavne snabdevače energije za telo.
Ugljeni hidrati se prirodno pojavljuju u vidu:
- Šećera –
slatki i kratki lanci ugljenih hidrata, koji se nalaze u raznim
prehrambenim namirnicama. To su glukoza, fruktoza, saharoza i galaktoza.
- Skroba -
veliki lanci glukoznih molekula. Oni se u organizmu pretvaraju u glukozu
procesom varenja.
- Vlakana –
ljudski organizam ih ne vari, ali probiotici u degistivnom sistemu mogu
imati velike koristi od vlakana.
Šećeri, skrob i vlakna se uglavnom nalaze u voću, povrću,
žitaricama i mlečnim proizvodima i blagotvorno deluju na zdravlje na više
načina:
- Pomažu
u popravljanju raspoloženja
- Popravljaju
pamćenje
- Asistiraju
u sprečavanju gojenja (čak i podstiču mršavljenje)
- Dobri
su za srce
- Olakšavaju
sagorevanje masti
Odavde se može zaključiti da u ishrani najzastupljeniji
treba da budu upravo ugljeni hidrati. Međutim, postoji tu još nešto.
Često možete čuti da ugljeni hidrati nisu dobri za vitku
liniju i zdravlje. I to je donekle tačno. Zašto?
Postoje složeni i prosti ugljeni hidrati. Prosti ugljeni
hidrati nisu saveznici u zdravlju i vitkosti, složeni (zdravi) ugljeni hidrati
su izvor energije za čovekov organizam.
Kako bi Vam bolje približili razliku između zdravih i
nezdravih ugljenih hidrata, predstavićemo nekoliko ključnih podela.
Prosti i složeni ugljeni hidrati
U proste ugljene hidrate spadaju monosaharidi (glukoza,
fruktoza I galaktoza) i disaharidi (saharoza, laktoza i maltoza). Prosti
ugljeni hidrati su poznatiji kao šećeri i oni se sastoje od kratkih lanaca
molekula koji se brzo vare. Oni brzo podižu nivo šećera u krvi i to dovodi do
naglog lučenja insulina. Insulin ima zadatak da reguliše metabolizam ugljenih
hidrata i kada se on luči, nivo šećera u krvi se smanjuje i to izaziva osećaj
gladi.
Iz ovog razloga ne treba preterivati sa unosom šećera i
namirnica bogatih šećerima poput slatkiša, sokova, belog brašna i testa.
U složene ugljene hidrate spadaju polisaharidi i oni se
sporije vare od prostih. Sporijim varenjem, nivo šećera u krvi sporije raste.
Takođe, umereno lučenje insulina stvara osećaj sitosti.
Složeni ugljeni hidrati se nalaze u krompiru, pasulju,
pirinču, integralnim žitaricama, sočivu i ovasu.
Nerafinisani i rafinisani ugljeni hidrati
Nerafinisani (integralni) ugljeni hidrati su neprerađeni i
sadrže potrebna vlakna koja se prirodno nalaze u namirnicama. Ovi hidrati ne
izazivaju nagle promene nivoa šećera u krvi i smatraju se zdravijim za
organizam.
Nalaze se u povrću, voću, integralnim žitaricama,
mahunarkama i krompiru. Ovo su zdrave i korisne namirnice.
Rafinisani ugljeni hidrati su hidrati koji su preradom
izgubili korisne nutrijente. Rafinisani ugljeni hidrati izazivaju nagle promene
nivoa šećera u organizmu što dovodi do povećane žudnje za hranom koja sadrži
ove ugljene hidrate.
Zdravi i nezdravi ugljeni hidrati
Ova podela je popularna u nutricionističkim krugovima da bi
se razlikovali ugljeni hidrati koji obezbeđuju energiju u dužim intervalima i
ugljeni hidrati koji obezbeđuju energiju u kratkim intervalima. Nije naučnog
tipa.
Zdravi ugljeni hidrati obezbeđuju organizmu da duže bude sit
i tu spadaju sve integralne namirnice, povrće i voće.
Nezdravi ugljeni hidrati se mogu nazvati “instat snabdevači”
i mogu sa sobom ostaviti višak kilograma. Tu spadaju belo brašno, beli pirinač
, neke žitarice, slatkiši i pekarski proizvodi. To su zapravo rafinisani ugljeni
hidrati.
Ugljeni hidrati su veoma važni za funkcionisanje organizma i
potrebno ih je svakodnevno konzumirati. Bitno je znati koji ugljeni hidrati su
korisni za organizam, a koji su potpuno beskorisni, pa čak i štetni. Pravilan
izbor ugljenih hidrata donosi mnoge benefite po zdravlje i saveznik je u
građenju idealne telesne mase.
Recenzije (0)
Tagovi: ugljeni-hidrati, zdravlje, hidrati