Da li opraštate?

Svi smo različiti. Postoje oni koji brzo oproste, oni koji ne zaboravljaju, oni koji lako naprave kompromis, ali i oni koji se baš ne daju.

Da li Vi opraštate?

Pre nego što odlučite da oprostite, zapamtite da Vi ne opraštate zbog drugih, već zbog sebe.

Kada ne opraštamo, sve te negativne emocije i mržnju nakupljamo u sebi, i vučemo taj teret. Bilo da ostanemo u odnosu sa osobom kojoj smo oprostili, ili da napustimo sve, opraštanjem ćemo biti zadovoljni i čisti.
Loše emocije mogu da nas proganjaju zauvek, uvek će se javljati taj mali nedostatak kao da nismo završili nešto. Veoma je naporno živeti sa gorčinom.

Kada odlučite da oprostite sebi, naučite i da ne slušate tuđe savete i mišljenja. Prvo, savet ne može niko da Vam da bolje od Vas samih. Kao drugo, uvek se vodite svojim osećanjima, jer niko ne može vladati njima, osim Vas samih.

Popustiti i oprostiti, to ne znači da niste jaki. Naprotiv, jači ste kada prihvatite. Nije lako živeti sa ponosom i ljutnjom. Nekada preći preko ponosa, znači izabrati bolju sudbinu, jer ako Vas neko ili nešto čini srećnim, jednostavno popustite.

Nema potrebe da se pravdate za svoje postupke. Ono što odlučite, odlučili ste zbog sebe i sasvim je uredu da ne objasnite svoje razloge drugima. Uostalom, Vi živite sa svojim odlukama.

Ako želite oprostiti, onda to zaista i uradite. Niste oprostili ako nekoga kažnjavate rečenicama i postupcima za grešku koju je napravio i koju ste oprostili. Na kraju, opet ste okruženi negativnim emocijama.

Ako oprostite ne znači da ste zaboravili, već da ste se pomirili i možete živeti sa tim, bez preispitivanja. Prostije rečeno, krenuli ste dalje. Oprostiti nekada znači da ćete osobe koje su Vas povredile ostaviti blizu sebe, a nekada da ćete ih isključiti iz života. Odluka je na Vama, ali vodite se osećanjima sa kojima ćete živeti samo i samo Vi.

Svima se ponekad dešavaju nepravde, loše stvari su sastavni deo života. Ne gurajte to pod tepih, već se oslobodite na način koji će biti najbolji za Vas. Krenite dalje, čisti i pozitivni. To je jedini ispravan put.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x