Da li je zdravo jesti jaja svaki dan?

Poslednjih godina jaja su postala namirnica oko koje se vodi dosta polemike. Iako je poznato da su jaja veoma zdrava i da imaju masti i proteine koji su potrebni ljudskom organizmu, neki ipak tvrde da su jaja loša zbog holesterola.

Tome dosta doprinose ishrane koje su periodično aktuelne. Pa tako imate ishranu sa niskim sadržajem masti gde su jaja ozloglašena namirnica, dok sa druge strane imate ishranu sa visokim sadržajem masti gde se preporučuje njihova konzumacija svakodnevno.

Onda sledi pitanje- Da li je zdravo jesti jaja svaki dan?

Postoje određene činjenice o jajima, a na Vama je da odlučite da li želite ili ne želite uvrstiti ih u svoju ishranu.

Nutritivna vrednost jaja

Jaja su nutritivno hranljiva namirnica. Zbog svojih nutrijenata veoma su važna za zdravu izbalansiranu ishranu.

Jedno prosečno jaje sadrži oko 80 kalorija, 6g proteina, 5g masti, oko 190mg holesterola, 70g natrijuma i isto toliko kalijuma.

Osim toga, jaja su bogata vitaminom A, D, B2, B6, B12 i holinom koji je neophodan za metabolizam.

Jaja su odličan izvor proteina. Činjenica je da su jaja jedan od najjeftinijih i najdugotrajnijih izvora proteina. Jedno jaje sadrži 6g proteina, zar to nije odlična informacija?

Takođe, jaja su bogata holesterolom. Međutim, to nije nužno loše, jer prema nekim studijama jaja ne moraju da podižu nivo holesterola. Ključno je da, kao i sve drugo, konzumirate u umerenim količinama.

Konzumacijom jaja podiže se nivo dobrog holesterola u krvi (HDL). Povećan nivo HDL-a smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i mnogih drugh problema. Ukoliko nemate neki zdravstveni problem, zbog kog su Vam jaja zabranjena ili ograničena na određen broj, možete konzumirati do 7 jaja nedeljno, bez straha da će to negativno uticati na Vaše zdravlje.

Osim što su jaja odličan izvor vitamina, minerala, proteina i zdravih masti, ona donose još drugih benefita.

Svakodnevna konzumacija jaja ima sledeće prednosti:

Čuvaju zdravlje kostiju

Jedno jaje sadrži oko 6% dnevnih potreba organizma za vitaminom D, a vitamin D ima veliki uticaj na zdravlje kostiju.

Utiču na bolji rad mozga

Određena istraživanja su zaključila da holin, koji se nalazi u jajima, pozitivno utiče na kognitivne funkcije mozga. Drugim rečima, pospešuje memoriju, raspoloženje i pravilno funkcionisanje nervnog sistema.

Jačaju imuno sistem

Jaja su bogata vitaminima, mineralima i antioksidantima, što pomaže telu da održi imunološki sistem jakim u borbi protiv virusa i infekcija.

Utiču na vid

Žumance iz jajeta sadrži dva karotenoida- lutein i zeaksantin, koji su veoma važni za zdravlje očiju, odnosno održavaju zdrav vid i smanjuju rizik za dobijanje očnih bolesti tokom starenja.

Odlična su za mišiće

Kombinacija masti i proteina iz jaja pomaže u izgradnji mišićne mase.

Obezbeđuju energiju

Jaja su veoma hranljiva, obezbeđuju dobar nivo energije i duže održavaju sitost.

Održavaju kosu i kožu zdravom

Kao dobar izvor vitamina B2, B6, B12 imaju određene funkcije u organizmu. Jedna od funkcija jeste održavanje zdravlja kose i kože.

Zaključujemo da su jaja veoma pristupačna namirnica, bogata proteinima, mastima, vitaminima, mineralima i aminokiselinama što je veoma bitno za zdravlje čitavog organizma.

Doprinose zdravlju, umanjuju rizik od mnogih bolesti, pružaju energiju i snabdevaju organizam mnogim potrebnim nutrijentima.

Kao i za sve ostale namirnice, tako i za jaja, važna je umerenost u konzumaciji kako bi se izvukli svi benefiti koje ova namirnica pruža.

Ukoliko nemate određenih zdravstvenih problema, ne morate izbacivati jaja iz redovne ishrane. Naprotiv, mogu biti na svakodnevnom meniju.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x