Da li je zdravo bademovo mleko?

Da li je zdravo bademovo mleko?

Bademovo mleko je veoma zdravo i u nastavku teksta ćete saznati razloge zbog kojih treba konzumirati bademovo mleko.

Bademovo mleko sadrži više vitamina i minerala nego sojino ili pirinčano mleko. Bademovo mleko uopšte ne sadrži laktozu, ni kazein, mlečni protein koji kod mnogih ljudi izaziva digestivne poremećaje. Sadrži Omega 3 masne kiseline koje su odlične za srce i  proteine kao i nezasićene masne kiseline.

Nizak sadržaj šećera

Nezaslađene sorte bademovog mleka imaju vrlo malo šećera. Jedna šolja sadrži samo 1-2 grama ugljenih hidrata, od kojih su većina dijetalnih vlakana.Važno je napomenuti da su mnoge komercijalne vrste bademovog mleka zaslađene i aromatizovane dodatkom šećera. Ta količina može biti oko 5-17 grama šećera po šoljici. Zato je važno da uvek proverite nutritivne činjenice i listu sastojaka za dodane šećere. Međutim, nezaslađeno bademovo mleko može pomoći onima koji pokušavaju da ograniče unos šećera.

Bogat vitaminom E

Bademi su prirodno bogati vitaminom E, obezbeđujući 37% dnevnih potreba za vitaminom E u 28 grama. Jedna šolja (240 mL) bademovog mleka obezbeđuje 20 do 50% Vaše dnevne potrebe za vitaminom E. Vitamin E je moćan antioksidans koji se bori protiv upale i stresa u telu.

Dobar izvor kalcijuma

Mleko i drugi mlečni proizvodi su ključni izvor kalcijuma za mnoge ljude. Jedna šolja punomasnog mleka obezbeđuje 28% preporučenog dnevnog unosa. Za poređenje, bademi sadrže samo malu količinu kalcijuma, samo 7% dnevne potrebe u 28 grama.

Pošto se bademovo mleko najčešće koristi kao zamena za kravlje mleko, proizvođači ga obogaćuju da bi zadovoljili potrebe za kalcijumom.

Kalcijum je važan mineral za razvoj i zdravlje kostiju. Takođe pomaže u smanjenju rizika od preloma i osteoporoze. Osim toga, kalcijum je neophodan za pravilno funkcionisanje srca, nerava i mišića. Jedna šolja bademovog mleka obezbeđuje 20 do 45% preporučenog dnevnog unosa kalcijuma.

Recenzije (0)

Napišite recenziju

:
               

Tagovi: bademovo-mleko, da-li-je-zdravo-bademovo-mleko, zdravlje


Prijava za Newsletter

Prijavite se za newsletter i pratite omiljene teme.

Vaše ime

E-mail adresa

Hvala Vam na prijavi za Newsletter.
Već ste prijavljeni za newsletter.