Da li je Vaše dete zavisno od ekrana?

Mobilni telefoni i drugi ekrani su nezaobilazne stvari danas. Niko od nas ne bi mogao da zamisli život bez njih. Tu nam se nalazi posao, hobi, razonoda, edukacija i slično.

Telefoni su postali razonoda dece svih uzrasta i olakšavaju roditeljima da iskoriste određeno vreme, dok su deca na telefonu, da odmore ili završe druge obaveze. Međutim, ta prednost sve više postaje problem, jer deca postaju zavisna od ekrana zato što provode neograničeno vreme na telefonu i drugim uređajima.

Preterana upotreba ekrana postaje ozbiljan problem za decu, jer polako zamenjuje igru sa drugarima i aktivnosti u prirodi.

Problem kreće od najranijeg doba kada im roditelji daju telefon da gledaju crtaće kako bi bili mirni. Nažalost, većina roditelja živi brzim tempom života, imaju naporne poslove i puno obaveza, pa im je svaka razonoda dece, o kojoj oni ne moraju da brinu, jedna vrsta spasa. Međutim, tako prezauzeti ne primećuju da deca prelaze granice i postaju zavisna od ekrana.

Neretko se dešava da, kada deca porastu, imaju problem sa pažnjom i kognitivnim sposobnostima. Kod mnogih se javi asocijalnost ili depresija.

Ove brojke su se naročito povećale poslednjih godina.

Roditelj bi trebalo da primeti da dete više nema razvijenu pažnju kao pre, da se ne druži sa vršnjacima, da je tiho i stalno gleda u telefon, kao i druge promene netipične za decu. Ali roditelji to slabo primećuju zbog velikog broja obaveza i problema koji ih okupiraju.

Najbolje rešenje jeste da roditelji obrate pažnju na to koliko vremena dete provodi na telefonu, kako reaguju kada im uzmu telefon i da li preterano plaču i traže isti.

Ako se tad ne odreaguje i ne odredi neka disciplina korisna po zdravo odrastanje, verovatno će dete biti zavisno od telefona.

Ako i kada dođe to toga, potrebno je da roditelji obrate pažnju kako se dete ponaša, da li ima hobi ili interesovanje, da li voli da se druži sa vršnjacima ili je asocijalno, da li mu pažnja luta i sve slično. Ako se to uoči nekog trenutka, potrebno je hitno reagovati razgovorom i velikim promenama.

Sve više dece danas ide kod psihologa baš zbog ovog problema. To nije nužno loše, dobro je dok ima rešenja, kakav god način izabrali.

Nije lako biti roditelj, posebno ne danas kada je život brz, poslovi zahtevni, a jedna plata mala za solidan život. Međutim, kada se par odluči na potomstvo, trebalo bi da se posveti tome koliko god je to moguće.

Sa decom mora stalno da se radi, moramo da ih učimo, usmeravamo i navikavamo na zdrav stil života. Što više radimo sa njima njihovo vaspitanje, kreativnost i kognitivne fukncije razvijaće se u pravom smeru, ka uspehu i zdravim navikama.

Ne kažemo da je potrebno zabraniti im telefone. Naprotiv, dobro je da steknu neke tehnološke veštine, ali su im potrebne i druge aktivnosti. Važno je da čitaju, uče, druže se i zabavljaju na način da razvijaju svoju maštu i kvalitete i dugoročno se razvijaju u svom smeru budućnosti.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x