Tamna, odnosno crna čokolada, sadrži minimum 50% kakao delova, za razliku od mlečne koja ima 30%. Smatra se za najzdraviju i najkvalitetniju čokoladu. Tamna čokolada sadrži najveći procenat kakao zrna uz šećer, vanilu, soju i lecitin. Može da bude slatka ili gorka.
Zašto je tamna čokolada zdrava?
Tamna čokolada sadrži dosta flavonoida – snažnih antioksidanata koji se mogu naći i u čaju, jabukama i crnom vinu, ali u znatno manjim količinama. Antioksidanti su veoma bitni, jer štite tkiva i ćelije od slobodnih radikala, nestabilnih molekula koji deluju kao uništivači.
Takođe, crna čokolada sadrži dva bitna minerala: bakar i magnezijum. 40 grama tamne čokolade obezbeđuje 15% dnevnih potreba za magnezijumom koji učestvuje u proizvodnji energije, jačanju kostiju, oporavku mišića i prenosu nervnih impulsa. Takođe, 40 grama tamne čokolade obezbeđuje 34% dnevnih potreba za bakrom koji pomaže telu u proizvodnji neurotransmitera potrebnih za kardiovaskularno zdravlje.
Pored magnezijuma i bakra, sadrži i kalijum, gvožđe i fosfor.
Tamna čokolada je korisna jer:
Podiže nivo dobrog HDL holesterola
Štiti arterije i poboljšava cirkulaciju
Popravlja raspoloženje i podiže moždane funkcije
Pomaže kod blage anemije, zbog sadržaja gvožđa
Sprečava arteriosklerozu
Koliko tamne čokolade treba jesti?
Naravno, svaka čokolada ima kalorije, pa zbog toga ne treba konzumirati u velikim količinama. Najbolje je unositi umereno imajući na umu da nije potrebno svaki dan jesti čokoladu. Preporuka je konzumacija tamne čokolade od 40 do 80 grama nedeljno.
Kada kupujete crnu čokoladu, birajte onu sa bar 70% kakao delova. Najbolje je da obične slatkiše zamenite crnom čokoladom, jer ćete imati veći uticaj na zdravlje.
I da, crna čokolada jeste afrodizijak, ali umerenost je recept za zdravlje.