Da li je kofein zdrav?

Kofein je prirodni stimulans koji se može naći u listovima čaja, zrnima kafe i kakaa. U pitanju je jedan od prirodnih psihostimulansa, supstanca koja utiče na centralni nervni sistem. Nekoliko šoljica kafe ili pravog čaja na dan razbuđuje organizam, dovodi do jasnijeg i bržeg toka misli, povećava i održava budnost. Kofein utiče na porast fokusa i energije.

Iako mnogi misle da se kofein nalazi samo u kafi i čaju, on je veoma rasprostranjen.

U prirodi nalazi se u oko 60 vrsta biljaka uključujući:

·         Lišće čaja (Zeleni, Crni, Beli čaj…)

·         Zrna kafe

·         Kakao

·         Kolu (biljka koja se koristi za davanje ukusa mnogim napicima)

Sintetički kofein se dodaje mnogim lekovima, hrani i piću. Pa tako kofein možemo naći u anelgeticima, čokoladi, energetskim pićima i čokoladicama, mnogim slatkišima i užinama.

Kako deluje kofein?

Kofein predstavlja stimulans centralnog nervnog sistema, pa samim tim utiče i na kognitivne i fizičke sposobnosti. Male doze kafeina mogu uticati na promene raspoloženja, energiju, motivaciju, samopouzdanje, memoriju i koncentraciju, ali takođe i na kvalitet sna.

Kofein nas razbuđuje, smanjuje pospanost, drži fokus i utiče na jasniji tok misli.

Količinina kofeina koja je potrebna varira od osobe do osobe i zavisi od starosti, težine i tolerancije na kofein. Dejstvo počinje oko sat vremena nakon konzumiranja kofeina i traje 3 do 4 sata.

Benefiti kofeina

·         Razbuđuje i održava budnost

·         Podiže energiju, raspoloženje i adrenalin

·         Podiže koncentraciju i tako olakšava rad

·         Ubrzava reflekse

·         Drži fokus i jasniji tok misli

·         Smanjuje rizik od dijabetesa

·         Reguliše krivni pritisak i pozitivno utiče na krvne sudove

·         Pomaže u borbi protiv bolesti poput Parkinsonove i Alchajmerove

·         Deluje kao antidepresiv

Negativna dejstva kofeina

Postoje osobe koje su jednostavno osetljive na kofein, pa i mala doza može da izazove osećaj razdražljivosti i nervoze, brže otkucaje srca ili probleme sa spavanjem. Ukoliko osobe osetljive na kofein vole da uživaju u ukusu kafe, mogu se okrenuti kafi bez kofeina.

Takođe, trudnicama se preporučuje konzumiranje manje doze kofeina, jer kofein preko placente može doći do fetusa koji nema sposobnost da ga u potpunosti metaboliše.

Preporučena dnevna doza kofeina

Ne postoji preporučena doza kofeina pošto on ne spada u sastavni deo ishrane. Postoji umrena doza za odraslu osobu koja iznosi 300-400mg dnevno, što znači 2-3 šoljice na dan. Za trudnice umerena doza iznosi 200mg dnevno, za adolescente 100mg dnevno, dok deca ne bi trebalo da konzumiraju kofein. Međutim, različita kafa sadrži različitu količinu kofeina.

Šoljica espreso kafe (30 ml) sadrži 65-70mg kofeina, šolja turske kafe može da sadrži i do 160 mg, dok šolja instant kafe može imati oko 100mg kofeina.

U prosečnoj šolji čaja ima oko 20mg kofeina, dok coca-cola sadrži samo 8mg.

U zavisnosti od vrste čokolade, kao i količine kakaa koja se nalazi u njoj, 50g čokolade može imati između 5.5 i 35.5 mg kofeina.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x