Da li je dizanje tegova za žene?

Svakodnevno bar jedna žena odustane od ideje da trenira sa opterećenjem ili uopšteno od treninga. Preplašene pričama da će dizanje tegova učiniti da izgledaju ogromno, da će dobiti mišiće kao muškarac, da dizanjem tegova gube ženstvenost, kao i da se mora trenirati stalno kako se mišići ne bi pretvorili u salo.
Jedino tačno jeste činjenica da dizanje tegova dovodi do ciljeva, jer ćete ojačati telo, skinuti masne naslage i popraviti raspoloženje.

Postoji dosta razloga zašto žene i dizanje tegova idu zajedno, uprkos svim komentarima i savetima sa kojima se mogu susretati.

Trening sa opterećenjem pomaže u procesu gubljenja kilograma. Kombinacija kardio i treninga snage dovodi do sagorevanja kilograma u toku i nakon treninga.

Osim što takvom kombinacijom kubite kilograme, istovremeno ojačavate i oblikujete telo. Mišići imaju viši metabolički nivo od masnih naslaga, pa je veoma verovatno da ukoliko imate više mišićne mase sagorevaćete više kalorija, čak i dok ne vežbate. Izgradnjom mišićne mase zapravo oblikujete telo po volji.

Ukoliko gubite kilograme, a ne gradite mišićnu masu, jasno je da nećete imati ni obline. Treninzi snage dovode do oblikovanja i zadržavanja Vaše željenje figure.

Osim figure iz snova, trening snage donosi još benefita.

Na prvom mestu dovodi do povećanja energije. Potrošnjom kalorija, Vaše telo će imati bolji protok kisaonika pa samim tim i više energije. Takođe, ovakav trening može biti dobra zamena za šoljicu kafe koja nam služi za razbuđivanje i energiju.

Dizanjem tegova možete popraviti kvalitet sna. Spavaćete dublje, buditi se ređe i uspećete da se odmorite tokom noći.

Bilo koji tip treninga da odradite, oslobodićete se stresa koji svakodnevno nakupljate i lakše ćete funkcionisati u stresnim situacijama. Treninzi snage pozitivno utiču i na memoriju i kognitivne funkcije.

Kardio trening i trening snage čine zdrav oblik vežbanja za sve one kojima preti opasnost od srčanih oboljenja. Trening poboljšava cirkulaciju, pa tako i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Takođe, dizanje tegova predstavlja odličan način da sačuvate svoju koštanu i mišićnu masu i smanjite rizik od osteoporoze.

Nema potrebe za brigu kada su treninzi snage u pitanju. Svaki trening je dozvoljen i sigurno je da ima više pozitivnih nego negativnih strana. Činjenica je jedna – „U zdravom telu, zdrav duh“

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x