Bosiljak

Bosiljak je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz Indije. Široko je rasprostranjena i lako je doći do nje. U pitanju je aromatična biljka koja pripada porodici nane.

Osim što je jednostavno koristiti ga u kuvanju, bosiljak može poboljšati naše zdravlje.

Nutritivne vrednosti bosiljka na 100g :


Kalorije233
Ugljeni hidrati47,8 g
Masti4,1 g
Proteini22,9 g

Bosiljak gotovo da nema kalorije. Iako ima 233 kalorije na 100g, niko ne pojede 100g bosiljka za obrok. Samim tim, bosiljak ima malo ugljenih hidrata, masti i proteina. Bosiljak se koristi kao začin mnogim obrocima, kroz koje možemo uneti potrebne proteine, masti i ugljene hidrate.

Bosiljak sadrži vitamine A i K, folat, fosfor, magnezijum i kalijum. Međutim, konzumacijom bosiljka nećemo uneti veliku količinu vitamina i minerala.

Benefiti bosiljka po zdravlje


Bosiljak utiče na ublažavanje prehlade i gripa
Dodavanjem bosiljka u obroke, možemo poboljšati imunitet koji će naš štititi i ublažiti gripove i viruse.

Bosiljak leči akne
Bosiljak je sastavni deo mnogih gelova koji se bore sa upornim aknama na licu i telu.

Bosiljak se bori sa simptomima umora
Neke studije su pokazale da se kombinacija ulja nane i bosiljka bori sa simptomima i povećava mentalnu budnost ljudi.

Bosiljak se koristi i za još neke tegobe poput:

  • Nadutosti stomaka
  • Dijareje
  • Glavobolje
  • Prehlade
  • Infekcije
  • Ujeda insekata
  • Manjka apetita
  • Zatvora

Kako se bosiljak konzumira?

Bosiljak jednostavno možete dodati kao začin svim slanim jelima i salatama, gde mislite da bi Vam prijalo i da bi Vam se svidela aroma.

Zaključak

Bosiljak:

  • koristi se kao začin
  • predstavlja mali izvor proteina, masti i ugljenih hidrata
  • niskokalorična namirnica
  • izvor određenih vitamina i minerala
  • ublažava prehladu i grip
  • leči akne
  • ublažava simptome umora
  • ublažava nadutost stomaka
  • uklanja glavobolje, dijareje, zatvor
  • uklanja infekcije
Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x