Bosiljak je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz Indije. Široko je rasprostranjena i lako je doći do nje. U pitanju je aromatična biljka koja pripada porodici nane.
Osim što je jednostavno koristiti ga u kuvanju, bosiljak može poboljšati naše zdravlje.
Nutritivne vrednosti bosiljka na 100g :
Kalorije | 233 |
Ugljeni hidrati | 47,8 g |
Masti | 4,1 g |
Proteini | 22,9 g |
Bosiljak gotovo da nema kalorije. Iako ima 233 kalorije na 100g, niko ne pojede 100g bosiljka za obrok. Samim tim, bosiljak ima malo ugljenih hidrata, masti i proteina. Bosiljak se koristi kao začin mnogim obrocima, kroz koje možemo uneti potrebne proteine, masti i ugljene hidrate.
Bosiljak sadrži vitamine A i K, folat, fosfor, magnezijum i kalijum. Međutim, konzumacijom bosiljka nećemo uneti veliku količinu vitamina i minerala.
Benefiti bosiljka po zdravlje
Bosiljak utiče na ublažavanje prehlade i gripa
Dodavanjem bosiljka u obroke, možemo poboljšati imunitet koji će naš štititi i ublažiti gripove i viruse.
Bosiljak leči akne
Bosiljak je sastavni deo mnogih gelova koji se bore sa upornim aknama na licu i telu.
Bosiljak se bori sa simptomima umora
Neke studije su pokazale da se kombinacija ulja nane i bosiljka bori sa simptomima i povećava mentalnu budnost ljudi.
Bosiljak se koristi i za još neke tegobe poput:
- Nadutosti stomaka
- Dijareje
- Glavobolje
- Prehlade
- Infekcije
- Ujeda insekata
- Manjka apetita
- Zatvora
Kako se bosiljak konzumira?
Bosiljak jednostavno možete dodati kao začin svim slanim jelima i salatama, gde mislite da bi Vam prijalo i da bi Vam se svidela aroma.
Zaključak
Bosiljak:
- koristi se kao začin
- predstavlja mali izvor proteina, masti i ugljenih hidrata
- niskokalorična namirnica
- izvor određenih vitamina i minerala
- ublažava prehladu i grip
- leči akne
- ublažava simptome umora
- ublažava nadutost stomaka
- uklanja glavobolje, dijareje, zatvor
- uklanja infekcije