Bobičasto voće – puna šaka zdravlja



Bobice su mali, meki, okrugli plodovi različitih boja sa niskom kalorijskom, a visokom nutritivnom vrednošću.  To su moćne bobice koje daju snagu imunološkom sistemu, jer sadrže visok nivo vitamina C i cinka. Finog aromatičnog ukusa i bogate su mnogim vitaminima i mineralima.

Bobice imaju digestivni efekat i smanjuju holesterol, jer se u njihovom sastavu nalazi vlakno petkin. Osim toga, ovi plodovi imaju antioksidativno dejstvo zbog flavonoida crvene do plavo-ljubičaste boje. Služe kao “čistači radikala” i na taj način štite ćelije imuno sistema.

Uključivanjem ove vrste voća u ishranu, možete sprečiti i umanjiti simptome hroničnih i akutnih bolesti.

 

Borovnica

Borovnice su odlično voće za jačanje krvi i imuniteta. U pitanju je najčešće samonikla biljka koja raste na zemljištu bogatom sicilijumom. Sadrži komleks B vitamina, kao i vitamine A,C,E,K, folnu i pantenonsku kiselinu, kalijum, cink, mangan i selen.

Najbolji efekat se dobija konzumiranjem sveže borovnice ili kao svež dodatak užini.

 

Aronija

Mnogi smatraju da je aronija najzdravije voće na svetu, jer sadrži veliki broj zdravih sastojaka za telo. Najpoznatija je sibirska aronija, a danas se uzgaja širom sveta.

Aronija poboljšava varenje, odlična je u procesu mršavljenja, pozitivno utiče na krvnu sliku i imunitet, sprečava nastanak kancerogenih ćelija. Takođe, odlična je za negu kože kao dodatak kozmetičkim preparatima ili u obliku ulja. Sadrži visok nivo vitamina , minerala, dijetskih vlakana i flavonoida.

Ima nisku kalorijsku vrednost što je čini idealnom za svaku dijteu ili režim ishrane.

 

Jagode

Jagode su jedan od najboljih izvora vitamina C, dobre su za zdravlje srca i smanjuju rizik od razvoja srčanih oboljenja, holesterola, triglicerida i oksidativnog stresa. Takođe, pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi i tako sprečavaju dijabetes. Zadužene su i za zdravlje očiju i kostiju, čuvaju mladalački izgled kože.

Zbog niske kalorijske vrednosti, izazivaju osećaj sitosti, pa su dobre i u procesu mršavljenja.


Brusnica

Brusnica je moćni antioksidant koji sprečava slobodne radikale da uđu u ćelijsku strukturu i služi kao prevencija svakog oblika kancera. Takođe, svakodnevno konzumiranje brusnice može da nadoknadi manjak vitamina i minerala u organizmu, kao i da spreči nastanak bolesti. Pomaže kod infekcija mokraćnog sistema, jača creva i želudac, smanjuje holesterol i odličan je za negu kože i kose.

Brusnica je bogata vitaminima A, C, E, magnezijumom, gvožđem, kalcijumom i kalijumom.

 

Grožđe

Grožđe se konzumira sirovo, u obliku vina, soka ili sirćeta. Ekstrakti polifenola iz semenki grožđa mogu smanjiti krvni pritisak i otkucaje srca. Takođe, snižava holesterol i oksidativni stres, poboljšava pamćenje i performance, smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, ali samo ukoliko se konzumira u dozvoljenim količinama.

 

Ribizla

Pored cvrene ribizle koja je najpoznatija na našim prostorima, postoje i crne i bele. Bele i crvene ribizle imaju kiselo-sladak ukus i osvežavaju, dok je crna ribizla gorka.

Ribizle sadrže visok nivo vitamina C, minerala i belančevina. Pomažu u detoksikaciji tela, jačaju imuni sistem, snižavaju krvni pritisak i služe kao prevencija od moždanog udara, važne su za kvalitetan rad celog organizma, podstiču eliminaciju mokraćne kiseline i poboljšavaju kvalitet kože i kose.

 

Kupina

Kupina je dostupna u najrazličitijim oblicima, od sveže, preko smrznute, do prerađene. Divlja kupina je malo sitnija od standardne i nalazi se u prirodi. Kupina je najčešće samonikla biljka

Bogata je vitaminom C, gvožđem, kalcijumom, bioflavonoidom i biljnim valkinama. Kupine regulišu krvni pritisak i pospešuju metabolizam, regulišu menstrualni ciklus, čiste crevnu floru, jačaju imunitet, umanjuju stvaranje lošeg holesterola i pomažu u očivanju kalogena koji je odgovoran za sjajnu kožu.

Kupine štite od upala, ali i povoljno utiču na pamćenje i ravnotežu.

 

Malina

Malina ima neverovatan ukus, kao i nutritivna svojstva, pa sa razlogom spada u jednu od najkvalitetnijih namirnica. Bogata je hranljivim nutrijentima neophodnim organizmu.

Maline pomažu u održavanju pravilnog rada nervnog sistema, deluju na krvne sudove i održavanje zdravog tkiva, utiču na probavu i crevnu floru, odlične su za želudac, srce, kožu, pa čak i ženski sterilitet. Zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata, pogodna je za dijabetičare i efikasna u smanjenju šećera u krvi.

Maline su bogate sa Omega 3 masnim kiselinama, vlaknima, magnezijumom i vitaminima C, E i B. Pravi su čuvari celog organizma.

 



Najbolja opcija za konzumiranje bobica jeste unositi ih sveže kroz užine i obroke, jer na taj način dobijamo sve zdrave nutrijente koje se nalaze u bobicama i odmah absorbuju u krvotok.

Preporučena doza je jedna šoljica, možete ih kombinovati sa raznim obrocima ili praviti slatkiše od njih. Takođe, možete praviti ulja i koristiti ih kao tretman za telo i kosu.

Uglavnom, uvrstite bobičasto voće u svakodnevne navike i brzo ćete uočiti poboljšanja.

Recenzije (0)

Napišite recenziju

:
               

Tagovi: bobice, zdravlje, voće


Prijava za Newsletter

Prijavite se za newsletter i pratite omiljene teme.

Vaše ime

E-mail adresa

Hvala Vam na prijavi za Newsletter.
Već ste prijavljeni za newsletter.