Benefiti redovne fizičke aktivnosti

Danas je poznato da je fizička aktivnost veoma bitna i dobra za telo. Rekreacija umnogome utiče na kvalitet našeg života.

Ne možemo da zanemarimo sve benefite od redovne fizičke aktivnosti, bez obzira na godine, pol i kondiciju.

Ovo su najveće prednosti redovne fizičke aktivnosti:

Čuva zdravlje

Fizička aktivnost štiti od zdravstvenih problema i bolesti. Pomaže u sprečavanju i kontrolisanju velikog broja zdravstvenih problema poput metaboličkih bolesti, dijabetesa, šloga, depresije, određenih vrsta karcinoma, artritisa. Omogućava normalan protok krvi, pa tako smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kontroliše telesnu težinu

Fizička aktivnost pomaže u sprečavanju dobijanja viška kilograma i pomaže u održavanju telesne težine. Svaka fizička aktivnost sagoreva kalorije – što je aktivnost intezivnija sagoreva više kalorija.

Ukoliko želite da kontrolišete trenutnu kilažu, a nemate vremena za treninge, dovoljno je da promenite navike. To znači prošetajte do prodavnice ili banke i zamenite lift stepenicama.

Daje više energije

Redovnom fizičkom aktivnošću jačate mišiće i povećavate izdržljivost. Pored toga, svaki vid rekreacije hrani tkiva kiseonikom i hranljivim materijama, zbog čega kardiovaskularni sistem bolje funkcioniše. Dobro funkcionisanje srca i pluća dovodi do pojačane energije.

Poboljšava san

Redovna fizička aktivnost obezbeđuje dublji san i može da Vam pomogne da brže zaspite. Međutim, vežbe se ne preporučuju neposredno pred spavanje, jer aktivnost podiže energiju i može Vas držati budnim neko vreme.

Poboljšava raspoloženje

Intezivnija fizička aktivnost poput teretane, trčanja ili brze šetnje može Vam pomoći u izbacivanju stresa nakupljenog tokom dana. Takođe, redovna rekreacija stimuliše različite hemijske reakcije u mozgu i pomaže da se osećate opuštenije i srećnije. Ukoliko pratite svoj napredak u fizičkom smislu, videćete da aktivnost diže i samopouzdanje.

Utiče na seksualni život

Redovna fizička aktivnost utiče na povećanje energije i bolji fizički izgled, što može imati pozitivan efekat na seksualni život. Takođe, fizička aktivnost pojačava želju kod oba pola i manja je verovatnoća za erektilnu disfunkciju.

Redovna fizička aktivnost, bez obzira za šta se odlučite, jeste odličan način da se osećate snažnije, poboljšate zdravlje i uz to zabavite. Napomena: posavetujte se sa lekarom pre početka programa vežbanja, posebno ako imate zdravstvene probleme, kako bi izbegli posledice.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x