Badem



Badem je drvo iz porodice ruža, čiji se plod koristi u ishrani ljudi kao voće, od davnina.

Bademi su hranljiva namirnica sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, koja se može jesti sirova ili pripremljena u hrani. Bademe možete kupiti sirove, pečene, slane i neslane. Takođe, bademi se mogu pretvoriti u bademovo ulje ili bademovo mleko.


Nutritivna vrednost jedne preporučene porcije badema (28g):


Kalorije

164

Ugljeni hidrati

6,1 g

Šećeri

1,2 g

Masti

14,2 g

Proteini

6 g

Vlakna

3,5 g

Vitamin E

0,3 mg

Magnezijum

76,7mg

Natrijum

0,3mg



Kalorije

Koliko badem ima kalorija?

Bademi su visokokalorična namirnica, koja ima najveći procenat zdravih masti, a manje ugljenih hidrata i proteina.

 

Ugljeni hidrati

Koliko badem ima ugljenih hidrata?

Preporučena porcija badema (28g) ima 6g ugljenih hidrata. Predstavljaju dobar izvor vlakana i izbor za sve one koji su na dijeti sa smanjenim unosom ugljenih hidrata.

  

Proteini

Koliko badem ima proteina?

Bademi imaju dobar izvor biljnih proteina koji sadrže male količine svih esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina.

 

Masti

Koliko badem ima masti?

Bademi su namirnica sa visokim sadržajem masti. Jedna preporučena porcija pruža oko 20% preporučene dnevne doze za zdravim mastima. Većina masti u bademima je mononezasićena mast koja ima kardio zaštitna svojstva.

 

Vlakna

Koliko badem ima vlakana?

Bademi na 100g sadrže oko 12g vlakana, što znači da je šaka badema i više nego dobrodošla svakodnevno.

Posle integralnih žitarica, bademi su sjajan izvor vlakana i preporučuje se svima koji žele bolje varenje.

 

Vitamini i minerali

Samo jedna porcija badema zadovoljiće 37% preporučenog unosa vitamina E, 8% preporučene količine kalcijuma i 6% preporučene količine gvožđa na dnevnom nivou.

 

 


Benefiti badema po zdravlje


Badem kontroliše šećer

Nutrijenti u bademu kontrolišu nagli skok šećera u krvi. Poznato je da bademe treba jesti sa bananom, kako šećer iz banana ne bi izazvao nagli skok insulina.

 

Badem štiti srce

Svakodnevno konzumiranje nekoliko badema štiti od srčanog udara skoro 50%. Do ovog rezultata dovode mononezasićene masne kiseline u kombinaciji sa vitaminom E i mineralima.

.

Badem štiti organizam

Vitamin E u bademu predstavlja antioksidant koji smanjuje količinu slobodnih radikala i negativan efekat koji oni izazivaju u organizmu. Na taj način štite organizam od mnogih bolesti i infekcija.

 

Bademovo ulje neguje lice

Bademovo ulje je bogato vitaminom A, B i E koji utiču na zdravlje kože. Tačnije, pomažu u održavanju vlažne kože, hrane kožu, ublažavaju iritacije i čine je glatkom i mekanom. Bademovo ulje se bori i protiv bora, ali i čisti kožu.

 

Bademovo ulje je lek za strije

Osim što neguje lice, neguje i celo telo. Uklanja nečistoće i mrtve ćelije kože, pa na taj način ublažava strije i druge nepravilnosti na koži.

 


Kako se badem konzumira?

Bademi se obično grickaju sirovi, kao užina, ali dodaju se u mnoge salate, jela i ovsene kaše.

Ono što malo ko zna jeste da bi badem trebalo potopiti u vodu i ostaviti ga tokom noći, a pre konzumacije. Zvuči čudno, ali to je najbolji način da se iz badema izvuku svi potrebni nutrijenti za naš organizam.

Kada bademi prenoće u vodi, opna nestaje, zdravi nutrijenti su dostupniji, a stomak ih lakše vari. Samim tim bademi su mekši i lakši za grickanje.

 

Zaključak:

Bademi

·         visokokalorična namirnica

·         prepuni su vlakana i zdravih masti

·         sadrže mnoge vitamine i minerale

·         mogu da se kupe slani, neslani, sirovi i pečeni

·         od njih se dobija bademovo ulje i mleko

·         kontrolišu šećer u krvi

·         štite srce

·         štite organizam od slobodnih radikala

·         neguju kožu lica

·         neguju kožu tela

·         uklanjaju strije

Recenzije (0)

Napišite recenziju

:
               

Tagovi: badem, voće, vitamini, minerali, zdrav-stil, masti, proteini, hrana


Prijava za Newsletter

Prijavite se za newsletter i pratite omiljene teme.

Vaše ime

E-mail adresa

Hvala Vam na prijavi za Newsletter.
Već ste prijavljeni za newsletter.