Vitamin B12 u ljudskom organizmu deponuje se u jetri. Nalazi se isključivo u namirnicama životinjskog porekla.
Kao i folna kiselina, i vitamin B12 ima zažtitnu ulogu kod pojave nekih vrsta anemija.
Glavne funkcije vitamina B12 su stimulacija rasta, formiranja i sazrevanja eritrocita. On reguliše pravilan metabolizam proteina i amino-kiselina, sintezu nukleinskih kiselina, sprečava pojavu nekih vrsta anemija, održava normalnu funkciju nervnih i epitelnih ćelija.
Važan je i za pretvaranje ugljenih hidrata, masti i belančevina u energiju, kao i za proizvodnju RNK i DNK.
Namirnice bogate vitaminom B12
Prirodni izvori vitamina B12 su namirnice životinjskog porekla – bubrezi, džigerica, meso, riba, školjke, jaja, mleko i sir.
Preporučena doza vitamina B12
Dnevne potrebe za ovim vitaminom su:
Muškarci: 3mg dnevno
Žene: 3mg dnevno
Trudnice i dojilje: 4mg dnevno
Nedostatak vitamina B12 je veoma redak i uglavnom se javlja kod vegana i vegetarijanaca, koji duži niz godina ne konzumiraju meso, jaja i mlečne proizvode. Kod osoba koje se hrane raznovrsno ne bi trebalo da dođe do manjka ovog vitamina.
Takođe, soja ne sadrži vitamin B12 i ne može biti zamena za meso.