Vitamin B12

Vitamin B12 u ljudskom organizmu deponuje se u jetri. Nalazi se isključivo u namirnicama životinjskog porekla.

Kao i folna kiselina, i vitamin B12 ima zažtitnu ulogu kod pojave nekih vrsta anemija.

Glavne funkcije vitamina B12 su stimulacija rasta, formiranja i sazrevanja eritrocita. On reguliše pravilan metabolizam proteina i amino-kiselina, sintezu nukleinskih kiselina, sprečava pojavu nekih vrsta anemija, održava normalnu funkciju nervnih i epitelnih ćelija.

Važan je i za pretvaranje ugljenih hidrata, masti i belančevina u energiju, kao i za proizvodnju RNK i DNK.

Namirnice bogate vitaminom B12


Prirodni izvori vitamina B12 su namirnice životinjskog porekla – bubrezi, džigerica, meso, riba, školjke, jaja, mleko i sir.

Preporučena doza vitamina B12


Dnevne potrebe za ovim vitaminom su:

Muškarci: 3mg dnevno

Žene: 3mg dnevno

Trudnice i dojilje: 4mg dnevno

Nedostatak vitamina B12 je veoma redak i uglavnom se javlja kod vegana i vegetarijanaca, koji duži niz godina ne konzumiraju meso, jaja i mlečne proizvode. Kod osoba koje se hrane raznovrsno ne bi trebalo da dođe do manjka ovog vitamina.

Takođe, soja ne sadrži vitamin B12 i ne može biti zamena za meso.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
wpChatIcon
0
Would love your thoughts, please comment.x