Jagode su rod skrivenosemenica iz porodice Ruža. Jagode su divno slatko voće, savršene arome i puno vitamina, minerala i antioksidanata. Jagode predstavljaju omiljeno voće svih, bez obzira na uzrast. Odlično se uklapaju u mnoge slatkiše, a predstavljaju namirnicu zdrave ishrane.
Nutritivna vrednost jagode na 152g (preporučena dnevna porcija) :
Kalorije | 49 |
Ugljeni hidrati | 11,7 g |
Šećeri | 7,4 g |
Masti | 0,5 g |
Proteini | 1 g |
Vlakna | 3 g |
Vitamin C | 89,4 mg |
Magnezijum | 19,8 mg |
Kalijum | 233 mg |
Kalorije
Koliko jagode imaju kalorija?
Jagode predstavljaju niskokalorične namirnice. Najveći broj kalorija iz jagoda ide na ugljenje hidrate.
Takođe, jagode su bogate vlaknima koja usporavaju varenje ugljenih hidrata i održavaju nivo šećera u krvi stabilnim.
Ugljeni hidrati
Koliko jagode imaju ugljenih hidrata?
Jagode imaju oko 12g ugljenih hidrata po preporučenoj prociji (152g). 12g ugljenih hidrata uključuje 3g vlakana i 7,4g zdravih šećera.
Proteini
Koliko jagode imaju proteina?
Jagode nisu najbolji izvor proteina, jer sadrže samo 1g po preporučenoj dnevnoj dozi. Iako od jagoda nećete dobiti dovoljan procenat proteina, dobićete mnogo drugih hranljivih materija, dok proteine možete nadoknaditi u drugim obrocima.
Masti
Koliko jagode imaju masti?
Jagode imaju mali procenat masti. Na preporučenoj dnevnoj dozi imaju oko pola grama masti. Većina masti u jagodama su polinezasićene masne kiseline, esencijalne masti koje naše telo ne može da proizvede, već je potrebno unositi ih kroz ishranu, zato što su bitne u borbi protiv mnogih bolesti.
Vlakna
Koliko jagode imaju vlakana?
Jagode predstavljaju dobro snabdevanje vlaknima. Jednom preporučenom porcijom jagoda dnevno možemo uneti oko 3g dijetalnih vlakana koja su veoma važna za probavu, ali i zdravlje čitavog organizma.
Vitamini i minerali
Jagode su prava riznica vitamina C, jer kroz jednu šoljicu jagoda možemo uneti potrebnu dozu vitamina C za jedan dan. Takođe, jagode su bogate kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i folatom.
Benefiti po zdravlje
Jagode štite od raka
Svo bobičasto voće je dobro u borbi protiv nastanka raka, ali i tokom njegovog lečenja ako se javi. Bobičasto voće sadrži elagičnu kiselinu koja usporava rast tumora i uništava kancerogene ćelije.
Jagode pomažu u detoksikaciji
Jagode su voće koje je veoma bogato vitaminom C, koji osim što pomaže u detoksikaciji, štiti telo od raznih virusa i malaksalosti.
Jagode smanjuju rizik od srčanog udara
Jagode i drugo crveno voće imaju visok nivo flavonoida koji snižava krvni pritisak i poboljšava rad krvnih sudova, štiti od artritisa i bolesti srca.
Jagode utiču na bolji vid
Jagode sadrže vitamine A. C. E. B1, B2, B3, B5, B6, B12, a upravo ovi vitamini čuvaju zdravlje očiju tokom godina i starenja.
Jagode pomažu u mršavljenju
Jagode su niskokalorične namirnice koje sadrže vlakna i uz njihovu pomoć ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit i kontroliši visinu šećera u krvi.
Neželjeni efekti jagode
Alergije na jagode su moguće i mogu biti unakrsna reakcija sa drugim tipom voća, poput trešanja ili grožđa. Simtomi su osip, kratak dah, stezanje i grbuckanje grla. Ako osetite neki od ovih simptoma, prilikom konzumacije jagoda, obratite se lekaru.
Kako se jagode konzumiraju?
Jagode je najbolje jesti sveže, jer tako dobijamo najveći procenat hranljivih materija. Takođe, jagode je najbolje pojesti u prvih 7 dana od kupovine i držati ih na hladnom mestu. Ukoliko ne možete da ih pojedete, zamrzavanje je savršeno rešenje.
Jagode možete koristiti za mnoge poslastice, ali najzdraviji način jeste u kombinaciji sa jogurtom ili žitaricama.
Kako napraviti zdravu užinu od jagoda?
Sastojci:
Šolja jagoda
Jedna srednja banana
Šolja niskomasnog jogurta
Priprema
Stavite iseckanu bananu, šolju jagoda i čašu jogurta u blender i mutite.
Možete još dodati i žitarice bez šećera ili umesto banana, što će činiti savršen doručak ili užinu.
Zaključak
Jagode:
- predstavljaju izvor složenih ugljenih hidrata
- bogate su vlaknima
- niskokalorične su
- predstavljaju savršen izvor vitamina c, kalijuma, magnezijuma i folate
- bogate su antioksidantima
- štite od raka
- pomažu u detoksikaciji
- smanjuju rizik od srčanog udara
- utiču na bolji vid tokom starenja
- pomažu u mršavljenju
- najbolje je konzumirati ih sveže ili u smoothie-u
- mogu se čuvati do 7 dana na hladnom mestu ili zamrznuti
- koriste se za mnoge kolače i torte