Pirinač

Beli pirinač se koristi kao osnovni sastojak u skoro celom svetu zbog raznovrsnosti, dostupnosti, ceni i prilagodjenosti. Beli pirinač ima ukus i strukturu koja dopunjuje mnoge obroke.

Postoji mnogo vrsta pirinča. Smeđi pirinač predstavlja celo zrno, dok je beli rafinisana žitarica koja ne obezbeđuje dovoljnu količinu vlakana kao smeđi pirinač, ali je dobar izvor ugljenih hidrata i drugih hranljivih materija.

Nutritivne vrednosti jedne šolje belog pirinča:


Kalorije242
Ugljeni hidrati53,4 g
Šećeri0 g
Masti0,4 g
Proteini4,4 g
Vlakna0,6 g
Natrijum0 mg
Gvožđe2,7 mg
Mangan0,7 mg
Tiamin0,3 mg

Kalorije

Koliko pirinač ima kalorija?

Jedna šolja kuvanog belog pirinča ima 242 kalorije. Skoro 90% dolazi iz ugljenih hidrata, oko 7% iz proteina, dok masti imaju samo 1%.

Ugljeni hidrati

Koliko pirinač ima ugljenih hidrata?

Jedna šolja belog pirinča ima oko 50g ugljenih hidrata. Najveći deo ugljenih hidrata čini skrob, a malu količinu šećer i vlakna.

Proteini

Koliko pirinač ima proteina?

Šolja belog pirinča ima oko 4g proteina, dok u šolji smeđeg pirinča ima skoro 5g proteina.

Masti

Koliko pirinač ima masti?

U belom pirinču skoro da ni nema masti, naročito ako ga kuvate bez dodavanja ulja ili putera.

Vlakna

Koliko pirinač ima vlakana?

Beli pirinač je siromašniji vlaknima od integralnog pirinča. A to znači i da organizam lakše i brže vari beli pirinač.

Vitamini i minerali

Beli pirinač je dobar izvor mangana, gvožđa i vitamina B (tiamin, niacin i riboflavin)

Benefiti pirinča po zdravlje


Pirinač je dobar izvor energije

Ugljeni hidrati iz pirinča su gorivo za naš organizam. Složenim ugljenim hidratima iz pirinča treba vreme da se svare i to omogućava stalan izvor energije.

Pomaže kod mršavljenja

Osobe koje žele da izgube kilograme, mogu da jedu pirinač, jer ima minimalno masti, a dovoljno vlakana da duže održava sitost.

Pirinač ne sadrži gluten

Osobe koje ne smeju da konzumiraju gluten, sa lakoćom mogu uvrstiti pirinač u svakodnevnu ishranu.

Pirinač štiti od kancera

Smeđi pirinač je bogat vlaknima koja štite organizam od pojave raka.

Pirinač kontroliše krvni pritisak

Pirinač sadrži minimalno natrijuma i tako održava zdrav nivo krvnog pritiska.

Kako se pirinač konzumira?


Postoji mnogo načina na koje pirinač možete uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Možete da pravite rižoto, da ga kuvate i dodajete mesu, da ga servirate sa povrćem, pravite sutlijaš. Najvažnije je da ga predhodno dobro skuvate.

U zavisnosti od vrste pirinča, zavisi i vreme kuvanja. Na primer, beli pirinač dugog zrna kuva se oko 15-20 minuta. Beli pirinač okruglog zrna se kuva oko 20-25 minuta, dok integralni pirinač može da se kuva i do sat vremena.

Zaključak

Pirinač:

  • nutritivno bogata namirnica
  • sadrži dosta složenih ugljenih hidrata
  • nema masti
  • dobar je izvor mangana, gvožđa i vitamina B
  • dobar je izvor energije
  • pomaže kod mršavljenja
  • štiti od kancera
  • kontroliše krvni pritisak
  • ne sadrži gluten
  • postoji dosta vrsta pirinča
Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
wpChatIcon
0
Would love your thoughts, please comment.x