Palenta

Palenta je nekada važila za hranu za siromašne. Međutim, to je omiljena hrana mnogih i danas je veoma cenjena.

Palenta je nastala u severnoj Italiji. Danas, palenta se sprema širom sveta zbog brze pripreme. Ne sadrži gluten, nutritivno je bogata i dobro se kombinuje sa ostalim namirnicama.

Nutritivna vrednost palente na 100g:


Kalorije85
Ugljeni hidrati18,1 g
Šećeri0,15 g
Masti0,38 g
Proteini1,98 g
Vlakna1,7 g

Kalorije

Koliko palenta ima kalorija?

Palenta, koja se kuva sa vodom, bez dodataka, ima veoma malo kalorija.

Ugljeni hidrati

Koliko palenta ima ugljenih hidrata?

Palenta je dobar izvor složenih ugljenih hidrata. Složeni ugljeni hidrati iz palente se polako razgrađuju, pa je telu potrebno više vremena da ih svari, što, između ostalog, stabilizuje nivo šećera u krvi.

Proteini

Koliko palenta ima proteina?

Palenta nije bogata proteinima, ali ona važi za idealan prilog mnogim jelima bogatim proteinima, poput ribe i mesa.

Masti

Koliko palenta ima masti?

Palenta, bez dodataka, ima mali procenat masti. Ukoliko želite da izbegnete masnoće, palentu možete kuvati sa vodom. Ako pak želite da unosite masti, dodavanje mleka, sira ili maslaca može biti savršenstvo.

Vlakna

Koliko palenta ima vlakana?

Palenta sadrži odlična dijetalna vlakna koji organizmu daju osećaj sitosti. Takođe, pomažu organizmu da izbegne zatvor i loše varenje.

Da li palenta goji?


Palenta je veoma hranljiva namirnica koja daje osećaj sitosti i neće uticati na kilograme. Bitno je ne preterati sa količinom palente u obroku, a ukoliko patite od viška kilograma nemojte dodavati visokokalorične namirnice u palentu (masne sireve, kačkavalje). Takođe, ako jedete više palente, nego što Vam je potrebno u datom obroku, kalorije će rasti.

Zato, najbolje je da Vam palenta bude dodatak nekom izvoru proteina (poput pirinča, krompira ili testenine).

Palenta sa sirom i kačkavaljem

Palenta sa sirom je nutritivno hranljiv obrok, idealan za doručak i jednostavan za pripremu.

 Sastojici:

1 šolja palente

1 litar vode

2 kašike maslaca

200g sira

200g kačkavalja

So po ukusu

Priprema:

1.       U šerpu sipajte vodu i posolite je po ukusu, ali ne previše

2.       U vodu dodajte maslac i palentu

3.       Mešajte 15-20 minuta

4.       Kada se smesa zgusne dodajte izmrvljeni sir i nastavite da mešate 30 sekundi do 1 minut

5.       Skinite šerpu sa ringle

6.       Podmažite posudu u kojoj pečete palentu, dodajte smesu i preko narežite ili izrendajte kačkavalj

7.       Kada vidite da je gotovo, izvadite smesu da se ohladi

8.       Na samom kraju isecite i poslužite je samu ili sa nekim prelivom po želji

Palenta bez dodataka

Ukoliko želite da napravite palentu bez dodataka, jednostavno je samo skuvajte.

U šerpu sipajte šolju palente i prelijte je vodom i začinite sa malo soli. Mešajte 15-20 minuta i kada vidite da se smesa zgusnula, palenta je spremna.

Ovaj način pripreme palente možete služiti uz neku vrstu mesa, umesto hleba.

Zaključak

Palenta:

  • Nutritivno bogata
  • Ne goji
  • Ne sadrži masti i proteine
  • Bogata je dijetalnim vlaknima
  • Može se pripremati sama ili sa drugim namirnicama
  • Odlična je u kombinaciji sa mnogim sirevima
  • Može poslužiti za proju umesto brašna
  • Odličan dodatak mesu i ribi
Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
wpChatIcon
0
Would love your thoughts, please comment.x