Jabuke

Jabuke su drvenaste biljke iz porodice Rosaceae.

Jabuke su jedno od najpopularnijih voća. Osim što su ukusne, sočne i zanimljive, njihova nutritivna vrednost je veoma bogata.

Nutritivna vrednost jedne prosečne jabuke (200g):


Kalorije104
Ugljeni hidrati27,6 g
Šećeri20,8 g
Masti0,3 g
Proteini0,5 g
Vlakna4,8 g
Vitamin C9,2mg
Vitamina A6mg
Kalijum214mg
Natrijum2mg

Kalorije
Koliko jabuke imaju kalorija?
Jabuka je niskokalorično voće. 100g jabuke ima samo 54 kalorije. Takođe, jabuka je bogata vodom i budi apetit, pa je idealno jabuku pojesti pre obroka ili nekoliko sati posle.
Važno je znati da ukoliko jedete jabuku na prazan stomak, telo će teže apsorbovati nutrijente iz jabuke.

Ugljeni hidrati
Koliko jabuke imaju ugljenih hidrata?
Prosečna jabuka ima oko 27 ugljenih hidrata. Oko 5g čine vlakna, dok 21g ugljenih hidrata u jabuci čine zdravi šećeri.

Proteini
Koliko jabuke imaju proteina?
Jabuke imaju nizak procenat proteina. Prosečna jabuka ima samo pola grama proteina. To znači da jabuka nije najbolji izvor proteina.

Masti
Koliko jabuke imaju masti?
Za sve one koji paze na unos masti, činjenica da jabuke imaju nizak procenat masti je zaista sjajna. Prosečna jabuka ima samo 0,3g masti.

Vlakna
Koliko jabuke imaju vlakana?
Jedna prosečna jabuka ima dobar procenat vlakana. Vlakna u jabuci potiču od pektina.
Pektin ima rastvorljiva fermentabilna i viskozna svojstva, koja doprinose zdravlju organizma.

Vitamini i minerali
Jabuke su odličan izvor kalijuma i beta karotena. Takođe, jabuke sadrže vitamin C, A, folat, magnezijum, kalcijum i natrijum.

Benefiti jabuke po zdravlje


Jabuka čuva srce
Kora jabuke je savršeno jedinjenje koje smanjuje nivo holesterola u telu i na taj način pomaže da srce bude zdravije.

Jabuka spračava dijabetes
Osobe koje svaki dan konzumiraju jabuke imaju daleko manje šanse od razvoja dijabetesa.

Jabuke jačaju imunitet
Jabuke sadrže antioksidant koji se naziva kvarcetin. Ovaj antioksidant pomaže jačanju imuniteta koji nas čuva od prehlada i virusa.

Jabuke čuvaju digestivni trakt
Jabuke su bogate vlaknima koja održavaju probavu zdravom. Redovna konzumacija jabuka sprečiće pojavu dijareje.

Jabuke pomažu u održavanju kilaže
Jabuke su nisko kalorična hrana bogata vlaknima što će sprečiti gojenje. Tačnije, jabuke nisu voće od kog se lako možete ugojiti, niti možete pojesti veliku količinu jabuka dnevno.

Kako se jabuka konzumira?


Jabuke se najčešće jedu sveže, za užinu. Kao što smo rekli, jabuke su pune vode i izazivaju apetit, pa ih je savršeno pojesti pre obroka ili nekoliko sati nakon.

Takođe, jabuke su savršeni dodatak ovsenim pahuljicama, zajedno sa jogurtom i cimetom, i to može biti savršen doručak ili užina puna vitamina.

Iako zvuči čudno, jabuku možete dodati kao prilog nekom izvoru proteina kao što su piletina, ćuretina ili svinjetina.

I na samom kraju, naročito u zimskom periodu, pita od jabuka je jedna o najomiljenijih i najpoznatijih poslastica. Možete ih praviti na mnogo raznovrsnih načina.

Zaključak

Jabuke

  • niskokalorična hrana
  • dobar izvor vlakana, vitamina i minerala
  • imaju nizak procenat masti i proteina
  • čuvaju srce
  • sprečavaju dijabetes
  • jačaju imunitet
  • čubvaju digestivni trakt
  • pomažu u održavanju kilaže
  • dodaju se mnogim slatkišima, naročito zdravim
  • imaju veliki procenat vode u sebi
  • podstiču apetit
Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
wpChatIcon
0
Would love your thoughts, please comment.x