Vitamin E je ime za grupu masnih rastvorljivih jedinjenja sa prepoznatljivim antioksidativnim delovanjem. Ovaj vitamin postoji u osam hemijskih oblika (alfa-, beta-, gama-, delta-tokoferol i alfa-, beta-, gama- i delta-tokotrienol) koji imaju različite nivoe biološke aktivnosti. Alfa- (ili a-) tokoferol je jedini oblik koji zadovoljava ljudske potrebe.
Vitamin E štiti organizam od slobodnih radikala i povoljno deluje kod stanja praćenih oksidativnim stresom. Slobodni radikali oštećuju ćelije i mogu doprineti razvoju kardiovaskularnih bolesti i raka. Takođe, organizam je svakodnevno izložen slobodnim radikalima u okruženju, poput cigareta, zagađenog vazduha i UV zračenja. Vitamin E je antioksidant koji rastvara mast i tako zaustavlja proizvodnju slobodnih radikala.
Vitamin E je uključen i u imunološku funkciju.
Vitamin E se koristi protiv: zračenja, stresa, azot dioksida, pušenja, ozona i oksidacije. Štiti pluća od peroksidne oksidacije lipida izazvane azot dioksidom (NO2) i ozonom. Sve ćelijske membrane biće oštećene u slučaju nedostatka vitamina E, a najveće promene se vide na mitohondrijama iIi usled manjka vitamina E mogu se razviti megamitohondrije.
Izvori i dnevne potrebe
Veliki broj namirnica obezbeđuje vitamin E. Najbolji izvori vitamina E (alfa-tokoferola) jesu biljna ulja, razna semena i koštunjavi plodovi, dok se značajne količine nalaze i u žitaricama, zelenom lisnatom povrću, avokadu, kiviju, mangu i lososu.
Preporučena dnevna doza vitamina E za odraslu ženu 8 mg, a za odraslog zdravog muškarca su 10 mg.
Vitamin E predstavlja jedan od najjačih antioksidanata među vitaminima. On ima neverovatan uticaj na imunološki sistem, ćelijske funkcije i zdravlje kože!