Vitamin C ( askorbinska kiselina ) predstavlja najbolji antioksidant među vitaminima. Rastvorljiv je u vodi i prisutan u svežem voću i povrću.
Askorbinska kiselina učestvuje u velikom broju bioloških procesa, veoma je bitan za zdravlje organizma, a kako ne može da se sintetiše, bitno je da ga svakodnevno unosimo kroz hranu.
Namirnice koje sadrže vitamin C
Sveže voće i povrće sadrži najviše vitamina C. U mleku i namirnicama životinjskog porekla se nalazi mali procenat, a ima ga i u semenkama.
Voće predstavlja najveći i najlepši izvor vitamina C. Inače se voće preporučuje zbog sadržaja vitamina i minerala, ali neke vrste voća sadrže veliki procenat ovog vitamina. Tu spadaju:
Citrusi – Limun, limeta, pomorandže….
Egzotično voće (južno voće) – Kivi, ananas, mango, papaja
Jagode
Povrće predstavlja najbolji izvor vitamina C. Ovaj vitamin dugo opstaje u povrću zbog visokog procenta vode, za razliku od voća koje oksidira zbog visoke količine šećera. Tu spadaju:
Lisnato, zeljasto povrće – Spanać, kelj, brokoli
Crvena paprika (najbolji izvor oksidira zbog visoke količine šećera. Tu spadaju:
Lisnato, zeljasto povrće – Spanać, kelj, brokoli
Crvena paprika (najbolji izvor C vitamina)
Čili papričice (savršenstvo za dobar metabolizam)
Dnevna doza C vitamina
Dnevna doza vitamina C je određena uzrastom, pa tako C vitamina)
Čili papričice (savršenstvo za dobar metabolizam)
Dnevna doza C vitamina
Dnevna doza vitamina C je određena uzrastom, pa tako preporučene doze su:
1 – 3 godine – 15 mg
4 – 8 godina – 25 mg
9 – 13 godina – 45 mg
14 – 18 godina – 65 – 75 mg
Žene – 19 godina i starije – 75 mg
Muškarci – 19 godina i stariji – 90 mg
Trudnice – 85 mg
Dojilje – 120 mg
Takođe, stručnjaci navode i gornje granice ovog vitamina koje ne bi trebalo da prelazimo:
1 – 3 godine – 400 mg
4 – 8 godina – 650 mg
9 – 13 godina – 1.200 mg
14 – 18 godina – 1.800 mg
19 godina i starije – 2.000 mg
Neophodna je zdrava i izbalansirana ishrana kako bi se svakodnevno unosila dovoljna količina C vitamina.