Sočivo je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki, poreklom sa Bliskog istoka.
Sočivo je namirnica koja varira po bojama. Najčešće vrste sočiva su:
Beluga – sitno crno sočivo koje liči na kavijar. Dobra je za tople salate.
Crvena i žuta – sočiva koje se brzo kuvaju i imaju sladak ukus.
Zelena – sočiva koja variraju po veličini.
Braon – najčešći tip sočiva, imaju zemljani ukus i odlični su u čorbama i supama.
Nutritivne vrednosti jedne šolje sočiva:
Brojke mogu da variraju od vrste do vrste, ali u proseku iznose:
Kalorije | 230 |
Ugljeni hidrati | 39,9 g |
Masti | 0,8 g |
Proteini | 17,9 g |
Vlakna | 15,6 g |
Kalorije
Koliko sočivo ima kalorija?
Sočivo je kalorična namirnica, jer na 100g ima čak 350 kalorija. Najveći procenat čine ugljeni hidrati, nešto manje proteini, dok voda čini 8%, a masti 1% od ukupnih kalorija sočiva.
Ugljeni hidrati
Koliko sočivo ima ugljenih hidrata?
Sočivo je hrana bogata ugljenim hidratima. U sastav ugljenih hidrata u sočivu ulaze skrob, vlakna i probiotici.
Proteini
Koliko sočivo ima proteina?
Sočivo ima dobar procenat proteina. Kuvanjem sočiva gubi se određen procenat proteina, ali njihov sastav ostaje isti.
Masti
Koliko sočivo ima masti?
Jedna šolja sočiva ima manje od 1g masti. Od toga, deo su zasićene masti, a ostatak pripada mononezasićenim i polinezasićenim mastima.
Vlakna
Koliko sočiva ima vlakana?
Sočivo ima lep procenat vlakana. Većina vlakana je nerastvorljiva i podstiče dobro varenje i veći broj zdravih bakterija u crevima.
Vitamini i minerali
Sočivo je izvor vitamina B6, magnezijuma, fosfora, kalijuma, gvožđa, cinka, bakra, niacina, tiamina, folata, pantotenske kiseline i mangana.
Benefiti sočiva po zdravlje
Sočivo podstiče probavu
Nerastvorljiva vlakna iz sočiva podstiču probavu, dobar metabolizam i povećanje zdravih bakterija u crevima.
Sočivo snižava holesterol
Nutrijenti iz sočiva učestvuju u snižavanju nagomilanog holesterola u krvi.
Sočivo reguliše nivo šećera u krvi
Prisustvo vlakana i određenih vitamina i minerala pozitivno utiče na glukozu i reguliše nivo šećera u krvi.
Sočivo je prevencija pojavi anemije
Gvožđe koje se nalazi u sočivu sprečava razvoj anemije.
Kako se sočivo konzumira?
Sočivo se jede kuvano, kao dodatak, najčešće, mesu i ribi. Bez obzira na vrstu sočiva, ova namirnica se kuva lako i brzo. 25-30 minuta je dovoljno da se sočivo skuva u vodi. Ono treba da bude meko i prijatno za jelo.
Koristite ga kao zamenu za hleb, krompir ili testeninu.
Zaključak
Sočivo
· srednje kalorična namirnica
· bogato je proteinima i ugljenim hidratima
· sadrži vlakna dobra za proces varenja
· ima dosta dobrih nutrijenata
· podstiče probavu
· snižava holesterol
· reguliše nivo šećera u krvi
· služi kao prevencija anemiji
· odlična je zamena za hleb, krompir i testeninu