Vitamin A je veoma snažan antioksidant koji učestvuje u održavanju zdravlja čitavog organizma, može se nazvati i zaštitnikom.
Hrana bogata vitaminom A je najbolji prirodni način za unos ovog vitamina. Takođe, usporava starenje.
U našem telu, vitamin A je najviše skladišten u jetri.
Namirnice koje sadrže vitamin A su brojne, ali prednost imaju one životinjskog porekla, poput jetre iz svih životinja, ulje iz masnih riba i sama riba.
Namirnice koje sadrže vitamin A
Jetra
Jetre životinja, kao što su jetra jagnjetine, teletine ili govedine, jesu najbolji izvor vitamina A. Ne preporučuje se konzumiranje jetre više od jednom nedeljno, kako ne bi došlo do prevelikog unosa vitamina A.
Tuna
Tuna sadrži vitamin A zbog čega pozitivno utiče na imuno sistem. Takođe, tuna je bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama.
Losos
Losos sadrži vitamin A što povoljno utiče na imuno sistem, a i na zdravlje očiju. Takođe, sadrži omega-3 masne kiseline koje su veoma bitne u razvoju mozga i nervnog sistema.
Batat
Za vegane, slatki krompir predstavlja neverovatan izvor vitamina A.
Paprika
Jako je važna boja paprike kada je vitamin A u pitanju. Pa tako, crvena paprika ima bitnu količinu vitamina A, dok zelena sadrži znatno manji procenat ovog vitamina.
Šargarepa
Šargarepa je odličan izvor beta-karotena (kao i druge narandžaste namirnice), pa se zato smatra veoma korisnom namirnicom za vid.
Spanać
Bilo da spanać jedete sirov, kuvan ili kao smuti, odličan je način za unos vitamina A, ali i dovoljne količine biljnih vlakana.
Dinja
Dinja se skoro uvek jede sirova, tako da unos ove vrste voća u ishranu povećava unos vitamina A. Kada se namirnica zagreje, ovaj vitamin se može razgraditi, što dalje govori da su sirovi izvori veoma važni.
Jaja
Samo jedno kuvano jaje sadrži 8% potrebnog dnevnog unosa vitamina A.
Lekari preporučuju unos ovog vitamina kroz zdravu i izbalansiranu ishranu, kako bi efekat bio najbolji.