Na nastanak anemije može uticati i način ishrane. Zato je bitno obratiti pažnju na ishranu, kako bi sprečili pojavu anemije.
Ako ipak dođe do anemije, neophodno je voditi računa o ishrani i načinu života, odnosno preći na režim zdrave ishrane prilagođene anemiji i izbegavati određene vrste namirnica.
Postoje namirnice koje treba izbegavati ukoliko imate dijagnostikovanu anemiju. To su:
Mleko
Mleko jeste veoma zdravo, ali osobe koje boluju od anemije, ne bi trebalo da unose mleko, jer sprečava organizam da pravilno apsorbuje gvožđe iz hrane.
Masna hrana
Masna hrana inače nije zdrava, a naročito ne kod anemije, jer remeti pravilnu apsorpciju gvožđa.
Neka ulja
Određena ulja razgrađuju molekule krvi u organizmu. Zato je dobro izbegavati ulje.
Vlakna
Iako su veoma zdrava za metabolizam, vlakna ne dozvoljavaju organizmu da apsorbuje gvožđe iz hrane. Zato osobe sa anemijom treba da izbegavaju vlakna ili bar smanje unos.
Osobama sa anemijom kofein ne prija i trebalo bi ga izbegavati.
Belanca
Visok nivo proteina iz belanaca sprečava organizam da pravilno apsorbuje elemente za povećanje crvenih krvnih zrnaca.
Iako je čaj veoma zdrav za organizam, on sadrži sastojke koji ometaju apsorpciju gvožđa.
Seme susama
Verovali ili ne, seme susama ometa pravilnu apsorpciju gvožđa u organizmu.
Sojin protein
Odličan za zdravlje kostiju, ali loš za osobe sa anemijom, jer sprečava organizam da apsorbuje gvožđe iz hrane.
Borba sa anemijom je najčešće duga i naporna. U tom procesu sami sebi možete da pomognete istrajnošću u promeni načina života i ishrane.