Iako malo ko obraća pažnju na mangan, u pitanju je mineral koji se nalazi u mnogim namirnicama i neophodan je organizmu. Dovoljno je unositi ga ishranom, dok je suplementacija nepotrebna.
Mangan ima ulogu u pravilnom razvoju celog tela. Nalazi se u mnogim enzimima i neophodan je za pravilan rast i održavanje kostiju. On reguliše:
· Rad nervnog sistema – poboljšava pamćenje i smanjuje razdražljivost.
· Proizvodnju polnih hormona, kod oba pola.
· Funkciju štitaste žlezde kroz sintezu tiroksina.
· Nivo šećera u krvi.
· Rad imunog sistema kroz sintezu interferona.
· Zgrušavanje krvi, zajedno sa vitaminom K.
· Metabolizam aminokiselina, masti i ugljenih hidrata.
Mangan utiče na to da imamo energiju čak i kada ne jedemo ugljene hidrate, jer učestvuje u transformaciji (sintezi) drugih mikronutrijenata u glukozu.
Prirodni izvori mangana su:
Zeleni čaj, kakao, orah, lešnik, kesten, badem, ovas, raž, integralni pirinač i razne smenke, grašak, spanać, luk, zelena salata, kupus, celer, cvekla, masline, ananas, banana, kupina, ribizle, jetra, bubrezi, jaja.
Ukoliko se ne unosi dovoljno mangana, može doći do poremećaja ravnoteže, vrtoglavice, problema sa sluhom. Može uticati i na demineralizaciju, osteoporozu, slab rast kose i noktiju, usporen razvoj kod dece.