Jutarnja rutina

Način na koji započinjete svoj dan utiče na čitav tok dana, na produktivnost, motivisanost kao i na sveukupno raspoloženje. Ustajanjem malo ranije nego inače i obavljanjem pravilne jutarnje rutine, možete veoma pozitivno uticati na svoje mentalno i fizičko zdravlje. Ovo su samo neke od navika koje mogu značajno unaprediti Vašu jutarnju rutinu.

Izbegavanje telefona

Kako bi se mozak pravilno funkcionisao, trebalo bi da izbegavate da prva stvar nakon buđenja bude proveravanje društvenih mreža, elektronske pošte, vesti i slično. Umesto toga, bez odlaganja alarma, odmah nakon buđenja ustanite i popijte dosta vode kako bi nadoknadili tečnost izgubljenu u toku noći.

Fizička aktivnost

Bilo bi dobro da nakon ustajanja odredite sebi neku fizičku aktivnost. To ne mora biti aktivnost koja je previše zahtevna, dovoljno je odraditi par vežbi, jogu, istezanje ili petominutnu šetnju. To će osigurati da krv pravilno procirkulise telom što će olakšati ćelijama da dobiju potreban kiseonik.

Meditacija

Nakon završene fizičke aktivnosti sedite udobno i meditirajte bar pet minuta. Kao što u teretani vežbamo svoje telo, tako meditacija predstavlja vežbu za naš um. Ova navika može imati dugoročne benefite kao što su smanjenje anksioznosti, povećanje samosvesti, poboljšanje koncentracije i pamćenja, poboljšanje sna, smanjenje krvnog pritiska i mnoge druge.

Priprema za predstojeći dan

Poželjno bi bilo da se istuširate hladnom vodom. Hladan tuš usporava rad srca što dovodi do smanjenja stresa, ubrzava metabolizam,  podiže nivo energije, utiče na lepši izgled kože i kose, poboljšava imuni sistem i slično. I na kraju, jutarnju rutinu možete završiti zdravim doručkom koji će nam obezbediti hranljive sastojke neophodne za pravilno funkcionisanje. Naravno ovoj listi možete dodati i neke svoje navike koje su do sada imale pozitivan uticaj na Vas.

Ukoliko ste nekada leteli avionom sigurno ste čuli da u hitnim slučajevima masku sa kiseonikom prvo stavite sebi pa tek onda onima kojima je potencijalno potrebna pomoć. Isti princip važi i u svakodnevnom životu, prvo morate pomoći sebi da se dobro osećate i budete zdravi kako bi mogli da date doprinos drugim ljudima, zajednici i društvu. Jedan od načina jeste primena pravilne jutarnje rutine, zato pokušajte da je praktikujete određeni vremenski period i obratite pažnju prednosti koje Vam ona donosi.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x