Zeleni čaj za vitku liniju

Aktivni sastojci u zelenom čaju

Zeleni čaj sadrži pregršt aktivnih sastojaka koji ostvaruju brojne efekte po organizam. Neki od najvažnijih su:

·        Katehini

·        Kofein

·        Esencijalne masne kiseline

·        Proteini

·        Vitamini i minerali

Raznovrstan sastav, na različite načine pomaže u dostizanju vitke linije.

Zeleni čaj ubrzava metabolizam

Katehini su antioksidanti čija koncentracija raste u krvi nakon konzumacije zelenog čaja.

U zelenom čaju se nalazi antioksidant Epigalokatehin galat (EGCG).

Antioksidanti pre svega ostvaruju protektivnu ulogu, štiteći ćelije organizma od slobodnih radikala. Takođe, dokazano je i njihovo antiinflamatorno dejstvo.

Zeleni čaj sadrži kofein. Već je poznato da kofein kao stimulans održava budnost i daje energiju. Iako je doza kofeina manja nego u kafi, doza od 40mg je sasvim dovoljna da ostvari blagi efekat.

Značaj ovakve kombinacije sastojaka je u tome što EGCG sa kofeinom dokazano deluje sinergistički. Zajedno ubrzavaju oksidaciju masti i podižu potrošnju energije, što potencijalno dovodi do gubitka kilograma.

Pokreće topljenje masnih ćelija

Pojedine studije su pokazale da EGCG reaguje sa enzimom koji se zove katehol – O – metiltranferaza (COMT).

COMT ima bitnu ulogu u uklanjanju kateholamina, kao što su hormoni adrenalin, noradrenalin i dopamin.

EGCG deluje tako što inhibira COMT, a posledično dolazi do gomilanja kateholamina i porasta metabolizma. Katelolamini podstiču lipolizu, odnosno iskorišćavanje depoamasnih ćelija u cilju dobijanja energije.

Zeleni čaj i fizička aktivnost

Na internetu ćete pronaći gomilu saveta kada je nabolje piti zeleni čaj. Ono što je sigurno jeste da konzumacija zelenog čaja neposredno pred trening daje snagu i utiče na budnost.

Uz pasivno ubrzanje metabolizma, daće vam snagu da aktivno pomerite granice izdržljivosti i povećate potrošnju energije.

Studije su pokazale da je potrošnja masti veća za 17% kod pojedinaca koji su uzeli zeleni čaj u vidu suplementa pre samog treninga.

Takođe, postoje dokazi da zeleni čaj deluje smirujuće na upalu mišića nakon intenzivnih fizičkih napora, što ga čini idealnim izborom kod osoba koji do vitke linije kombinuju ishranu i fizičku aktivnost.

Trening, ishrana i zeleni čaj

Na kraju, možemo zaključiti da je efekat zelenog čaja na gubljenje kilograma skorman, ali ipak prisutan. Uticaj koji zeleni čaj ostvaruje na metabolizam, čini ga uvek pravim izborom, borili se s viškom kilograma ili ne.

Uz redovnu fizičku aktivnost i režim ishrane koji podrazumeva manje ugljenih hidrata i više proteina, zeleni čaj se savršeno uklapa i stvara idealnu strategiju za gubljenje kilograma.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x