Vitamin B3 u hrani



Najbolji izvor vitamina B3 u hrani jesu bubrezi, jetra, pivski kvasac, meso, riba (naročito tuna i losos), mleko i mlečni proizvodi, seme suncokreta, žitarice, grašak, zeleno povrće i orašasti plodovi.

 

Namirnice koje sadrže vitamin B3 u najvećoj količini:


Govedina

Ovo meso je veoma zdravo, jer je bogato hranljivim sastojcima. Prepuno je B vitamina, naročito B3, B6, B12. Odlično utiče na nervni i kardiovaskularni sistem.

Meso životinja koje pasu, sadrži puno vitamina, minerala i pozitivan odnos masnih kiselina.

 

Pileća jetra

Životinjski organi pripadaju posebnoj kategoriji, odnosno ne pripadaju ni crvenom ni belom mesu. Imaju veoma visoku hranljivu vrednost.

Mnoga istraživanja su potvrdila da pileća džigerica učestvuje u prevenciji anemije, povećanju plodnosti i borbi protiv stresa.

 

Avokado

Avokado je veoma hranljiva namirnica, koja između ostalog sadrži veliki broj vitamina i minerala. Na 100g avokada možete dobiti vitamin B3, B5, B6, vitamin K, vitamin C, vitamin E i kalijum, kao i male količine magnezijuma, bakra, gvožđa, cinka, mangana, fosfora, vitamina A, B1 i B2.

 

Kikiriki

Kikiriki je neverovatno bogat i nutritivno hranljiv. On sadrži magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor, bakar, natrijum, gvožđe, cink, vitamin E i naravno vitamin B3.

 

 


Zdravom i izbalansiranom ishranom, uz fizičku aktivnost i pravilan način života, unećete devoljnu količinu svih vitamina i minerala potrebnih za pravilno funkcionisanje organizma.

Recenzije (0)

Napišite recenziju

:
               

Tagovi: vitamin-b3, vitamini


Prijava za Newsletter

Prijavite se za newsletter i pratite omiljene teme.

Vaše ime

E-mail adresa

Hvala Vam na prijavi za Newsletter.
Već ste prijavljeni za newsletter.