Vitamin B1 u hrani



Vitamin B1 je veoma bitan za mnoge funkcije u našem organizmu. 

Najbolje je unositi ga zdravom i izbalansiranom ishranom. Takvim načinom ishrane malo je verovatno da će doći do nedostatka ovog vitamina.

 

Visok procenat vitamina B1 nalazi se u svinjetini, govedini, klicama žitarica, integralnim žitaricama, kvascu, orasima i mahunarkama.

Povrće i voće koje sadrži visok nivo tiamina su krompir, šargarepa, kelj, karfiol i pomorandže.

Ostali izvori uključuju pivski kvasac i crnu melasu.

 

Beli pirinač i žitarice od belog brašna mogu sadržati vitamin B1. Ali jedna kriška integralnog hleba sadrži 7% dnevne potrebe za tiaminom.

Važno je napomenuti da zagrevanje i kuvanje namirnica u vodi uništava tiamin, jer je vitamin B1 rastvorljiv u vodi.

Nažalost, sir, jabuke i piletina ne sadrže vitamin B1.




Ljudskom organizmu je potreban vitamin B1, jer se ne skladišti u telu. Zato, zdrava i izbalansirana ishrana sasvim je dovoljna kako bi bila zadovoljena potreba za ovim vitaminom.

Recenzije (0)

Napišite recenziju

:
               

Tagovi: vitamin-b1, vitamini


Prijava za Newsletter

Prijavite se za newsletter i pratite omiljene teme.

Vaše ime

E-mail adresa

Hvala Vam na prijavi za Newsletter.
Već ste prijavljeni za newsletter.